Kostadinovska-Stojçevska në seancën e Komisionit Nacional të UNESCO-s: Për të arritur sukses, është e nevojshme që secili të mbajë pjesën e tij të përgjegjësive

од admin_kult

Në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut, sot u mbajt seanca e Komisionit Nacional për UNESCO të RMV-së, në të cilën u dha vendimi dhe konkluzionet e seancës së 45-të të Komitetit për Trashëgimi Kulturore Botërore të UNESCO-s, që u mbajt nga 10 deri 25 shtator në Riad, Mbretërinë e Arabisë Saudite, të cilat i referohen trashëgimisë natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit.

Seancën e drejtoi ministrja e Kulturës dhe kryetarja e Komisionit Nacional për UNESCO-n, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, dhe u theksua se Komisioni vlerësoi faktin se ekipet e ekspertëve të dy vendeve kanë përgatitur bashkërisht Planin Strategjik për rehabilitimin e trashëgimisë natyrore dhe kulturore të rajonit të Ohrit me Plan veprim, i cili konfirmon synimet tona të sinqerta për të ruajtur statusin dhe gatishmërinë për të punuar në shtëpi dhe bashkëpunim intensiv.

“Statusi prestigjioz mbetet, por mbeten edhe rekomandimet për ruajtjen e tij. Rekomandimet nuk janë të lehta dhe zbatimi i tyre kërkon vëmendjen tonë të plotë. Për të arritur sukses në këtë, është e nevojshme që secili të mbajë pjesën e vet të përgjegjësive”, theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Në këtë kontekst, ajo theksoi se është e nevojshme të merren masa urgjente për rehabilitimin e trashëgimisë botërore natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit. Me qëllim të krijimit të parakushteve për zbatimin e Planit Strategjik, Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka ngarkuar disa subjekte kompetente, secili sipas kompetencave të tyre, të ndërmarrin masa urgjente për ruajtjen dhe rivitalizimin e trashëgimisë natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit.

Në përputhje me konkluzionet, Ministria e Kulturës, në bashkëpunim me Drejtorinë për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore dhe I.N Institutin për mbrojtjen e monumenteve të kulturës dhe Muzeut – Ohër, në Regjistrin e Unifikuar Nacional të Rregulloreve (ENER) tashmë kanë publikuar Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shpalljen e qendrës së vjetër të qytetit të Ohrit si trashëgimi kulturore me rëndësi të veçantë. Është domethënëse që ky projektligj ndryshon regjimin e mbrojtjes së kompleksit monumental, i cili do të parandalojë ndërtimet pa leje, përmirësimet dhe ndërtimin e objekteve të reja në kompleksin monumental.

Ministrja Kostadinovska-Stojçevska informoi se intensivisht po punohet edhe në tekstin e projektligjit për menaxhimin e trashëgimisë botërore natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit. Është formuar një grup punues nga Ministria e Kulturës në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Drejtorinë për Mjedis dhe Drejtorinë për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore për përgatitjen e draft tekstit të Projektligjit.

Drejtoria për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, në anën tjetër, tashmë ka përgatitur Udhëzues për palët e interesuara, përkatësisht pronarët e të mirave të mbrojtura në rajonin e Ohrit me udhëzime për aplikimin e masave mbrojtëse, të cilat do të publikohen në ueb faqen e Drejtorisë.

Instituti për Mbrojtjen e Monumenteve të Kulturës dhe I.N Muzeu – Ohër ka inspektuar pasuritë kulturore të mbrojtura dhe objektet mjedisore dhe është duke punuar në hartimin e listës prioritare  për heqjen e të gjitha instalimeve të papërshtatshme dhe pajisjeve të tjera të vendosura në pasuritë e mbrojtura kulturore.

Kostadinovska-Stojçevska u bëri thirrje Ministrive të Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, të Transportit dhe Lidhjeve dhe të Financave, komunat e Ohrit, Strugës dhe Debërcës, Institucionin publik “Parku Nacional Galiçica”, si dhe Institutin Hidrobiologjik nga Ohri, intensivisht dhe bashkërisht punë të përkushtuar dhe realizimi i konkluzioneve, të gjithë për të kontribuar në ruajtjen e statusit të trashëgimisë botërore natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе