Kostadinovska-Stojçevska në Muzeun Arkeologjik: Aktivitet i fuqishëm ndërkombëtar në hulumtime dhe botime për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore

од admin_kult

“Në Muzeun Arkeologjik të Republikës së Maqedonisë janë arritur rezultate të lakmueshme në realizimin e programit aktual në fushën e hulumtimeve në terren. Ekipi i institucionit punoi në lokalitetin arkeologjik nënujor të kohës së hekurit, Vrbnik afër Strugës, i cili është i bollshëm me materiale të luajtshme arkeologjike.

Me drejtoreshën Sllavica Babamova diskutuam për projektet aktuale dhe rezultatet e hulumtimit në Gradishtë të Negotinës, të qytetit antik të Antigonesë, i cili ekzistonte nga shekulli III p.e.s.. Aty u zbulua këtë vit një pjesë e re e rrjetit rrugor dhe vazhdoi gërmimi i pjesës zejtare të qytetit, ku ndodheshin puntoritë e qeramikës.

Këto projekte janë punuar në bashkëpunim me “EXPLO” që përfshin site të ngjashme arkeologjike nga Shqipëria dhe Greqia dhe me Universitetin e Gdanjskut, Republika e Polonisë”, tha Ministrja e Kulturës gjatë vizitës së saj në IN Muzeun Arkeologjik.

Drejtoresha Babamova informoi për shkallën e realizimit të aktiviteteve të lokalitetit arkeologjik të vonë antik Golemo Gradishtë, f. Konjuh, Kratovë, ku këtë vit është punuar në bashkëpunim me Kolegjin Getisburg nga SHBA. Pastaj për lokalitetin Stakina Çeshma në Valandovë, ku vazhduan hulumtimet e pallatit të vonë antik, në të cilin përveç mozaikëve të bukur, këtë vit u zbulua edhe një shatërvan, i cili e konfirmoi këtë vendbanim si objektin më luksoz nga periudha e shekullit të 5-të në vendin tonë.

Në Muzeun Arkeologjik janë realizuar disa aktivitete jashtëshkollore dhe janë realizuar edhe dy projekte të tjera hulumtuese ndërkombëtare: “Rishikimi dhe zbulimi sistematik i zonës Kratovë-Zletovë” në bashkëpunim me Universitetin e Bohum-it, Gjermani, ku miniera e vjetër në këtë rajon. u hetua, dhe ” Studime kufitare. Hulumtimet e identitetit dhe kontakteve kulturore në zonën kufitare të Maqedonisë antike”, të cilat Muzeu i realizon me Universitetin e Karlit nga Praga, Republika Çeke, dhe në bashkëpunim me IN Enti dhe muzeu – Ohër dhe Institutin Arkeologjik Gjerman.

Muzeu këtë vit po i kushton vëmendje thellimit të përdorimit të teknologjive të reja në kërkimet arkeologjike: hulumtime gjeofizike jo-shkatërruese janë kryer në lokacionin e shatërvanit Stakina në Vallandovë dhe trajnimi i kuratorëve arkeologë për të përpunuar rezultatet e këtyre. janë planifikuar hulumtime në Mbretërinë e Suedisë.

“Nga ky vit, IN Muzeu Arkeologjik ka intensifikuar publikimin e rezultateve të hulumtimeve arkeologjike, aktivitet i cili ka munguar me vite të tëra, dhe që paraqet përfaqësuesin më të besueshëm në promovimin dhe popullarizimin e trashëgimisë kulturore maqedonase. Në suaza të aktivitetit botues, muzeu sivjet nis botim të ri periodik, “Revista arkeologjike”, e cila do të publikohet në mënyrë elektronike në faqen e institucionit dhe do të përmbajë raporte për gërmimet arkeologjike të vitit të kaluar, duke arritur kështu tek profesionistët,audienca dhe publiku i gjerë do të prezantohet me njohuritë më të fundit për lokacionet arkeologjike dhe trashëgiminë kulturore lëvizëse”, tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Nga Muzeu Arkeologjik njoftojnë se në interes të vizitorëve dhe me dëshirën për frekuentim më të madh, hyrja në muze është falas çdo të shtunë të parë të muajit.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе