Kostadinovska-Stojçevska: Me 1.8 milionë denarë për karnavalin e Vevçanit forcojmë vlerat që zgjasin

од admin_kult

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska sot ishte në vizitë pune në komunën e Vevçanit, ku me kryetarin Spase Koçovski nënshkruan marrëveshje për financimin e manifestimit tradicional “Karnavali i Vevçanit 2024”, një nga karnavalet më të vjetra evropiane dhe të parat në këtë vend, anëtar i Federatës Botërore të Karnavaleve.

Në deklaratën e saj për media, Kostadinovska-Stojçevska theksoi se këtë vit me 1,8 milionë denarë, një nga shumat më të larta të dhëna për karnavalin e Vevçanit, Ministria e Kulturës forcon mbështetjen e saj për vlerat që zgjasin dhe të cilat, me autenticitetin e tyre, dallojnë kulturën dhe historinë maqedonase në korniza botërore.

“Jam krenare që aktivitetet në vitin e ri po i nis pikërisht nga Vevçani, duke konfirmuar edhe një herë gatishmërinë e Ministrisë së Kulturës për të mbështetur projektet që janë markë maqedonase, por edhe gatishmërinë për dialog të hapur dhe kreativ me konsumatorët tanë “, ka treguar Kostadinovska-Stojçevska, duke shtuar se karnavale ka pothuajse në të gjitha vendet evropiane, por interesimi për karnavalin e Vevçanit, si simbol i kulturës vendase dhe si atraksion turistik, nuk shuhet. 

Vevçanci ka shpirt, mikpritje dhe krijimtari të veçantë, frymë të mprehtë dhe kritik ndaj zhvillimeve shoqërore, të cilat nga viti në vit janë më tërheqëse dhe tërheqëse për mediat botërore dhe mysafirët nga rajoni dhe Evropa. Ministrja e Kulturës, e cila theksoi se të gjitha këto përfitime, Ministria e Kulturës i njeh dhe mbetet partnere stoike e këtij manifestimi, por edhe e përmbajtjeve të tjera që afirmojnë Vevçanin.

Kostadinovska-Stojçevska, në kuadër të projekteve për të cilat është dhënë mbështetje në Vevçan, theksoi muralin e parë “Epopeia e Shën Vasilit”, duke theksuar se Vevçani investon edhe në edukimin e të rinjve për të vazhduar traditën e artit popullor te brezat e ardhshëm dhe Shoqata kulturo-artistike “Drimkol”, e cila vazhdimisht merr mbështetje nga Ministria e Kulturës, në vitin e kaluar me sukses prezantoi folklorin dhe traditën maqedonase në vend, por edhe në skenat ndërkombëtare në botë.

“Edhe sivjet vazhdon përkrahja për kulturën në Vevçan si komunë e cila është segment i rëndësishëm për traditën tonë të pasur origjinale maqedonase dhe që u përcillet gjeneratave të reja. Ministria e Kulturës mbetet mbështetëse e fuqishme e vlerave që promovojnë identitetin dhe trashëgiminë kulturore maqedonase”, theksoi Kostadinovska-Stojçevska, e cila uroi që të realizohet me sukses karnavali i Vevçanit, si dhe të gjitha aktivitetet kulturore që nga Vevçani, përhapur traditën dhe autenticitetin.

Linku nga deklarata e ministres Bisera Kostadinovska- Stojçevska:

 https://wetransfer.com/downloads/dd563adacb22b73ec5ccc5b32703c0c520240103134947/df7b72be29e59fde5d444e0af89232a520240103135032/398f73?trk=TRN_TDL_01&utm_campaign=TRN_TDL_01&utm_medium=email&utm_source=sendgrid

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе