Kонкурс за Годишната награда „Ладислав Баришиќ“ на Здружението на ликовни критичари „АИКА Македонија“

од admin_kult

Здружението на ликовни критичари „АИКА Македонија“ распишува конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика во Македонија.

Со наградата се нуди можност за промислување на третманот и позициите на ликовната критика денес и на критичкото пишување за појавите и тенденциите во современите визуелни уметности и теоријата на уметноста. 

Недостигот од пишана критика и потребата од афирмација на критичко дејствување во контекст на современата уметност се основниот поттик за овој конкурс. Конкурсот е отворен за проекти кои ликовната критика ќе ја препознаат како практична дисциплина која теоретски ја интерпретира тековната уметничка продукција и иницира нејзина артикулација во контекст на современите уметнички продукции.

Наградата го носи името на Ладислав Баришиќ (1941 – 1991), ликовен критичар и историчар на уметноста, кој во рамките на ликовната публицистика беше активен во периодот од 1972 до 1986. Тој е автор на текстови во кои критичарскиот став кон одреден културен настан се одликуваше првенствено со отпор кон априорното мислење својствено за догмите на времето во кое создавал.

Право за учество имаат сите историчари на уметноста, критичари, теоретичари, интердисциплинарни истражувачи и други профили на креативни автори поврзани со ликовните и визуелните уметности во Македонија (освен членовите на УО на „АИКА Македонија“). Кандидатите треба да се граѓани на Република Северна Македонија или, пак, странски државјани кои живеат и работат на територијата на Република Северна Македонија повеќе од една година.

Наградата е во бруто-износ од 30 000 денари и за неа ќе одлучува тричлено стручно жири. Конкурсот е отворен од 26 април и ќе трае до 1 јуни 2023 година.

Кандидатите треба да достават:

  • опис на предложениот проект и методологија на неговата реализација (не повеќе од 1500 збора);
  • биографија на кандидатот (или доколку станува збор за група истражувачи, на сите поединечни членови на истражувањето).

Наградениот проект треба да биде изработен до крајот на декември 2023 година, пред годишниот симпозиум на „АИКА Македонија“ каде што ќе биде претставена наградената реализација. Истражувањето ќе биде објавено на веб-порталот на „АИКА Македонија“. Добитникот на наградата ќе биде известен најдоцна до 15 јуни 2023 година. Материјалите треба да се испратат на следнава адреса: aicamacedonia@gmail.com


Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе