Семинар за заштита на животната средина и културното наследство во организација на Амбасадата на Италија

од admin_kult

Претставници на Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство, НУ Архелошки музеј, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Битола и на НУ Музеј на Северна Македонија беа дел од учесниците на дводневниот семинар за заштита на животната средина и културното наследство организиран од Амбасадата на Италија.

На семинарот, на кој учествуваа претставници на министерствата за внатрешни работи, за животна средина, за земјоделство и за култура и италијански експерти, беа разменети искуства, мислења и ставови од областа на заштитата на археолошкото и културното наследство, меѓународната трговија на архелошки артефакти, безбедноста на археолошките локалитети и музеи.

Министерството за култура и во иднина ќе биде дел од активностите чија цел е зголемена ефикасност во менаџирањето со културното наследство во Република Северна Македонија.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе