Музејот на современата уметност од Скопје го доби престижното Специјално признание за креативност во рамките на наградата „Жива“ за најдобар словенски музеј

од admin_kult

Музејот на современата уметност од Скопје го доби престижното Специјално признание за креативност како кандидат од Република Северна Македонија во рамките на доделувањето на наградата „Жива“ за најдобар словенски музеј, што ја доделува Меѓународната фондација „Форум на словенските култури“ со седиште во Љубљана, Р Словенија.

На свечената церемонија на доделувањето на наградите, која се одржа синоќа во Посавскиот музеј во Брежице, Република Словенија, присуствуваа многубројни гости и делегации од музеите кандидати, претседателката на меѓународното жири, Неда Кнежевиќ, директорот на Музејот на Југославија од Белград, Р Србија, и директорката на Форумот на словенските култури, Андреја Рихтер.

Од името на МСУ, признанието го прими националниот претставник на земјава во „Форумот на словенски култури“, Гордан Николов.

За Музејот на современата уметност, жири-комисијата во образложението за доделувањето на признанието истакна дека во последниве години овој водечки музеј и прв во областа посветен на модерната и современата уметност стана влијателна институција која негува креативност и соработка во интеркултурниот дијалог и дома и во странство.

„Новиот поттик што Музејот го дава на широката дисеминација на уметничките колекции и на важноста на современото уметничко изразување, демонстрира напредок и натпреварувачки дух со интензивно инвестирање во трансформацијата на неговиот просторен капацитет и презентација на колекциите и општествено одговорните проекти. Музејот порасна врз темелите на солидарноста, обележана со регионалните и меѓународните донации на важни уметнички дела кои ги поттикнаа почетоците на формирањето на Музејот во шеесеттите години. Музејот успеа да создаде културна платформа за уметничка современа продукција – национална и меѓународна, промоција и истражување на сегашноста и идентитети кои служат за обележување на промените во времето.“

Добитник на наградата за најдобар словенски музеј ја доби Градскиот музеј во Вировитица, Хрватска, а беа доделени уште неколку други признанија.

Наградата „Жива“ се доделува за промоција на заштитувањето, зачувувањето, едукацијата и информирањето за музејските збирки и за природните и културните споменици, нивната разновидност, содржина и социјална улога, нагласувајќи ги нивните креативни и прогресивни пристапи, отвореност и пристапност до јавноста, нивното влијание врз општеството и нивниот придонес кон развојот на музеолошките принципи и идеи.

За наградата „Жива“ годинава се кандидираа рекореден број музеи, дури 34 од 10 словенски земји.

Доделувањето на наградите, што се реализираше по осми пат, од 16 до 19 ноември 2022 година го организираа „Форумот на словенските култури“, Министерството за култура на Република Словенија и Посавскиот музеј од Брежице.

Фондацијата „Форум на словенските култури“ е меѓународна организација основана во 2004 година на иницијатива од Република Словенија. Целите на организацијата се зближување и стимулирање на културната соработка меѓу словенските држави, како и заедничка афирмација на нивната култура во светот. Република Северна Македонија, како една од земјите основачи на Форумот на словенските култури (ФСК), преку Министерството за култура, од самиот почеток активно се вклучи речиси во сите иницијативи и активности на оваа еминентна организација чија цел е зачувување на културните традиции на словенските народи и нивно промовирање како трајни и универзални вредности во глобални рамки.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе