Костадиновска-Стојчевска: Одговорни сме кон заштитата на Охридскиот Регион, Општина Охрид да одговори за изградбата на хотелот на туристичкиот локалитет „Горица“

од admin_kult

На иницијатива од министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, денеска се одржа седница на Националната комисја на УНЕСКО, на која беше разгледана актуелната состојба со изградба на хотелски комплекс на туристичкиот локалитет „Горица“.

Членовите на Комисијата донесоа заклучоци со барања до Општина Охрид, како надлежен орган, за доставување на целокупната документација околу изградбата на предметната локација.

Министерката Костадиновска-Стојчевска рече дека со оглед на надлежноста и одговорноста што ги има Комисијата, ова тело не смее да остави простор за изигрување на постојаната законска регулатива поврзана со заштитата на светското природно и културно наследство.

Затоа, Националната комија на УНЕСКО побара од Општина Охрид да ја достави целокупната документација поврзана со предметната парцела: урбанистичка документација за предметната градежна парцела (извод од план или урбанистичката документација врз чија основа е планирана оваа градба и со која е оформена градежната парцела), договор и анекси на договорот за отуѓување на градежно земјиште со електронско јавно наддавање за градежната парцела, одобрение за градење на градбата од градежната парцела, проектна документација за градбата од градежната парцела врз чија основа е издадено одобрението за градење, известување за почеток на градба, дозвола за сеча на шуми во согласност со закон и сите други документи поврзани со предметната градежна парцела што биле потребни за реализација на градбата од градежната працела.

Со оглед на тоа што претставниците од надлежните институции, членки на Националната комисија се изјаснија дека немаат никаква документација поврзана со предметот, беше донесен заклучок од Општина Охрид, чиј претставник не присуствуваше на седницата, да биде побарана целокупната документација која датира од 2011 година наваму.

Во воведот на седницата, Костадиновска-Стојчевска посочи дека до надлежните институции од културата не е доставено барање за изработка на планска документација. Исто така, за предметната локација не е доставено никакво барање до НУ Завод и музеј – Охрид и не се изготвени заштитно-конзерваторски основи (ЗКО).

Проект за изградба на предметната локација не е доставен до надлежните институции од културата бидејќи во тој период не беше донесен План за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион. По донесувањето на Планот за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион не е доставен проектот ниту до Комисијата за управување со природното и културното наследство на Охридскиот Регион ниту до НУ Завод и музеј – Охрид.

По добивањето на потребната документација и информациите од Општина Охрид, Националната комисија на УНЕСКО ќе се произнесе со свои заклучоци и препораки во однос на изградба на хотелски комплекс на „Горица“.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе