Заменик Министер

од admin_kult

Биографија

Онур Али е роден на 17 февруари 1998 година во Скопје, Република Северна Македонија. Основно училиште завршил во „Јане Сандански“, додека средно образование во Економското училиште на Град Скопје „Арсени Јовков“, отсек бизнис-администрација, во 2016 година.

Дипломирал во 2021 година на Меѓународниот балкански универзитет – Факултет за економија и администрација и се стекнал со звање Дипломиран економист од областа на меѓународните економски односи.

Бил дел од повеќе здруженија и учествувал во различни општествени и културни активности.

Зборува течно албански, македонски, турски и англиски јазик.

Од февруари 2024 година ја извршува функцијата заменик-министер за култура во Владата на Република Северна Македонија.

Работни позиции и искуство во владин и во невладин сектор:

  • Министерство за култура, советник на заменик-министерот за култура (март 2022 – октомври 2023 г.)
  • МАТУСИТЕБ (Сојуз на турските невладини организации во Македонија), вработен во кабинетот на претседателот на организацијата (јануари – декември 2021 г.)
  • НВО за култура и образование „Елита, член на Управниот одбор (од јануари 2019 г.)
  • Друштво за култура, уметност и образование „Копру (Мост)“, активен член на организацијата (од јануари 2020 г.)

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе