Документирање на археолошки материјал во Музејот на Неготино

од admin_kult

Во Музејот на град Неготино е во тек документирањето на движниот археолошки материјал и на предметите од доцноантичкиот и рановизантискиот период – тегови или ексагии пронајдени на археолошки локалитети во Општина Неготино.

Со документирањето, во кое покрај стручниот тим од Музејот на Неготино учествуваат и надворешни соработници, ќе се овозможи публикување на овој движен археолошки материјал, а во натамошниот период и реализација на изложба на пронајдените предмети.

Инаку, ова е само дел од активностите на Музејот на град Неготино околу богатото археолошко и културно наследство во овој крај.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе