kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Во битолската Магаза, изложба за Тоше

12.11.2018

News image

Во Битола во Магазата од 13.11.2018 до 21.11.2018 година ќе биде поставена изложбата  „Животното дело на Тоше“. Ќе бидат изложени фотографии од Тодор Проески и неговиот животен опус, како и фотографии од Националната установа... Ќе биде презентиран и дел од продажниот асортиман што го поседува НУ „Спомен-дом на Тодор Проески“. Ќе ... Повеќе

Në “Magazën” e Manastirit, ekspozitë për Toshen

12.11.2018

News image

Në Manastir në “Magazë”, prej dt. 13 nëntor deri më 21 nëntor të këtij viti do të vendoset ekspozita “Vepra jetësore e Toshes”. Këtu do të prezantohen fotografi nga Todor Proeski dhe opusi i tij jetësor, si dhe fotografi nga Institucioni ... Повеќе

Филмскиот проект „М“ од Вардан Тозија со награда на копродукцискиот форум „Агора“

12.11.2018

News image

На престижниот копродукциски форум „Агора“, во рамките на 59. Филмски фестивал во Солун, наградата „Кросроадс“ (Crossroads) им беше доделена на режисерот Вардан Тозија и на продуцентот Дарко Попов за филмскиот проект во подготовка со работен наслов „М" на продуцентската куќа „Фокус покус“... Претседател на жирито е Паскал Диот, директор на филмскиот ... Повеќе

Projekti filmik “M” i Vardan Tozija me çmim në Forumin e ko-produksionit “Agora”

12.11.2018

News image

Në forumin prestigjioz të koproduksionit “Agora”, në kuadër të edicionit të 59-të të Festivalit të Filmit në Selanik, Çmimi Crossroads iu nda regjisorit Vardan Tozija dhe producentit Darko Popov për projektin filmik në përgatitje e sipër me titullin e punës “M” të shtëpisë së produksionit “Fokus pokus”... Kryetar i Jurisë është ... Повеќе

Од 13 до 21 ноември во Скопје се одржува „Букстар 4“

12.11.2018

News image

Од 13 до 21 ноември 2018 година во Скопје, под мотото „Табу ор нот табу?“ (Taboo Or Not Taboo?)“, издавачката куќа „Антолог“ го организира четвртото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ... Повеќе

Prej 13 deri më 21 nëntor mbahet “BookStar 4”

12.11.2018

News image

Prej 13 deri më 21 nëntor në Shkup, me moton “Taboo Or Not Taboo?”, Shtëpia Botuese “Antolog” e organizon edicionin e katërt të Festivalit të literaturës evropiane  “BookStar”/”Yjet letrare”...    Këtë vit do të prezantohen shtatë shkrimtarë të njohur dhe të dëshmuar evropian, edhe atë: Sllavenka Drakuliq (Kroaci/Suedi), Xhamal Uarijaçi (Holandë), Ofejgur Sigurdson ... Повеќе

Отворање на меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“

9.11.2018

News image

В сабота (10 ноември) во 20 часот во Чифте амам ќе биде отворена меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“, во организација на Фото-клубот „Елема“ ... Повеќе

Hapja e ekspozitës ndërkombëtare të fotografive „Fotomedia 2018“

9.11.2018

News image

Të shtunën (10 nëntor), në ora 20, në Çifte Hamam do të hapet ekspozita ndërkombëtare e fotografive „Fotomedia 2018“, nën organizimin e Foto – klubit „Elema“ ... Повеќе

Изложба „Нескротлива енергија“ на струмичанецот Александар Филев

9.11.2018

News image

Академскиот сликар од Струмица Александар Филев денеска, во 19:30 часот, во родниот град ќе ја отвори својата 9-та самостојна изложба насловена „Нескротлива енергија“ ... Повеќе

Ekspozita „Energjia e pafrenueshme“ e strumicasit Aleksandar Filev.

9.11.2018

News image

Piktori akademik nga Strumica Aleksandar Filev sot, në orën 19:30, në qytetin e lindjes së tij do ta hapë ekspozitën e tij të 9-të të pavarur, të titulluar „Energjia e pafrenueshme“ ... Повеќе

„Метод“ - нова претстава на охридскиот Театар

9.11.2018

News image

Народниот театар Охрид утре, 10 ноември, во 20 часот премиерно ќе ја изведе новата претстава „Метод“ од Жорди Галсеран, а во режија на Ирена Стеријовска ... Повеќе

Metoda“ –shfaqje e re në teatrin e Ohrit

9.11.2018

News image

Teatri Popullor i Ohrit, nesër më 10 nëntor, në ora 20 do ta japë premierën e shfaqjes  „Metoda“ nga Zhordi Galseran, me regji të Irina Sterijovska ..... Повеќе

Предавање „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како спектакл“

8.11.2018

News image

Денеска (8 ноември) во 12 часот, проф. д-р Илина Јакимовска од Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет - УКИМ ќе одржи предавање на тема „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како ... Повеќе

Ligjëratë: “Kolonializmi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”

8.11.2018

News image

Sot (8 nëntor), në orën 12, prof. Dr. Ilina Jakimovska nfa Instituti i Etnologjisë dhe Antropologjisë pranë Fakultetit Matematiko-Natyror të Universitetit “Shën Qirili dhe Metodi” do të ligjërojë në temën: “Kolonialimi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”. Kjo ligjëratë mbahet në kuadër të ekspozitës  “Fantazmat e ... Повеќе

Дуња Иванова и Исмет Вејсели на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика во Тирана

8.11.2018

News image

Во концертната сала на Универзитетот за уметност во Тирана денеска (8 ноември), во рамките на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика, пијанистката Дуња Иванова и тенорот Исмет Вејсели ќе одржат целовечерен ... Повеќе

Dunja Ivanova dhe Ismet Vejseli në edicionin e dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore në Tiranë

8.11.2018

News image

Në Sallën e Koncerteve të Universitetit të Arteve në Tiranë sot (8 nëntor), në kuadër të edicionit të dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore, pianistja Dunja Ivanova dhe tenori Ismet Vejseli do të japin ... Повеќе

Во Турскиот театар премиера на претставата за младинци „Ана и Хана“

8.11.2018

News image

Tурскиот театар вечер (8 ноември) во 19:00 часот на сцената на Театарот Комедија премиерно ќе ја изведе претставата за младинци „Ана и Хана“, во  адаптација и режија на Драгана Гунин... Во претставата, која е работена според мотиви од „Дневникот на Ана Франк“, настапуваат: Емине Халил, Жале Османли, Инес Радончиќ, Хакан Даци, Фу... Повеќе

Në Teatrin turk, premierë e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana”

8.11.2018

News image

Teatri turk, sonte (8 nëntor) në orën 19, në skenën e Teatrit Komedia do të japë premierën e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana” me adaptim dhe regji të Dragana Gunin... Në këtë shfaqje, e cila është punuar sipas motiveve të “Ditarit të Ana Frankut” luajnë: Emine Halil, Zhale ... Повеќе

„Драга Јелена Сергеевна“ премиера на Театарот Куманово

7.11.2018

News image

Театарот Куманово, во копродукција со Теактер студио,  денеска во 20 часот премиерно ќе ја изведе претставата  „Драга Јелена Сергеевна“ по  текст на Људмила Разумовскаја, а во режија на Кети Дончевска-Илиќ . ... Повеќе

„E dashura Jelena Sergeevna“ premierë në Teatrin e Kumanovës

7.11.2018

News image

Teatri i Kumanovës, në koproduksion me Teakter studio, sot në orën 20 do ta shfaqin premierën e shfaqjes „E dashura Jelena Sergeeva“ sipas tekstit të Ljudmila Razumovskajas, ndërsa me regji të Keti Donçevska – Iliqit ... Повеќе

Премиерна изведба на претставата „Забрането смеење" на Народниот театар од Струмица

7.11.2018

News image

На малата сцена во Центарот за култура „Антон Панов", денеска струмичкиот Театар премиерно ќе ја одигра претставата „Забрането смеење" од хрватскиот писател Миро Гавран ... Повеќе

Shfaqet Premiera e shfaqjes „Ndalohet të qeshurit“ në Teatrin Popullor të Strumicës

7.11.2018

News image

Në skenën e vogël të Qendrës Kulturore „Anton Panov”, sot Teatri i Strumicës do ta shfaqë premierën  e shfaqjes „Ndalohet të qeshurit” nga shkrimtari kroat Miro Gavran ... Повеќе

Концерт на ансамблот „Македонија“ во Прилеп

6.11.2018

News image

Во големата сала од Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп денеска (6 ноември), од 19 часот, целовечерен концерт ќе одржи ансамблот  „Македонија“ ... Повеќе

Koncert i Ansamblit “Makedonija” në Prilep

6.11.2018

News image

Në sallën e madhe të Qendrës së Kulturës “Marko Cepenkov” në Prilep sot (6 nëntor), prej orës 19, koncert do të mbajë ansambli “Makedonija”. Ky ansambël, i cili është i vetmi i këtij lloji në vend, është përfaqësues i kulturës tradicionale maqedonase, ndërsa artistët e ri e prezantojnë të kaluarën ... Повеќе

Изложба на дела од Илија Пенушлиски во КИЦ

6.11.2018

News image

Во Изложбениот салон  Империјал 1 во Културно-информативниот центар – Скопје денеска (6 ноември) во 20 часот ќе биде отворена изложба на слики од ликовниот уметник Илија Пенушлиски ... Повеќе

Ekspozitë e veprave të Ilija Penushliskit në QIK

6.11.2018

News image

Në Sallonin ekspozues Imperial 1 në Qendrën Kulturore-Informative – Shkup, sot (6 nëntor), prej orës 20 do të hapet ekspozita e fotografive të artistit të artit figurativ Ilija Penushliski ... Повеќе

Соло концерт „Магична барокна вечер“ на Наташа Диденко во Софија

6.11.2018

News image

Во Културно-информативниот центар на РМ во Софија денеска (6 ноември), со почеток во 19 часот, Наташа Диденко (виолина) ќе одржи соло концерт насловен „Магична барокна вечер“ ... Повеќе

Solo koncert “Mbrëmja magjike e Barokut” e Natasha Didenko në Sofje

6.11.2018

News image

Në Qendrën Kulturore-Informative të RM-së në Sofje, sot (6 nëntor) duke filluar prej orës 19, Natasha Didenko (violinë) do të zhvillojë solo koncertin e titulluar “Mbrëmja magjike e Barokut” ... Повеќе

Изложба на фотографии од Љупчо Илиевски во Кавадарци

5.11.2018

News image

Во Галеријата при Домот на културата „Иван Мазов Климе“ во Кавадарци, денеска (5 ноември), со почеток од 19 часот ќе биде отворена изложба на уметнички фотографии насловена „Припитомување на крикот“ на Љупчо Илиевски... Станува збор за фотографии направени за време на одржувањето на театарскиот фестивал МОТ во Скопје. Изложбата е во ... Повеќе

Ekspozitë e fotografive të Lupço Ilievskit nga Kavadarci

5.11.2018

News image

Në Galerinë pranë Shtëpisë sw Kulturës „Ivan Mazov Klime“ në Kavadarci, sot (5 nëntor), prej orës 19 do të hapet ekspozita e fotografive artistike e titulluar „Zbutja e klithmës“ nga Lupço Ilievski ... Повеќе

Од понеделник почнува второто издание на Меѓународниот театарски фестивал „Отело”

5.11.2018

News image

Со изведба на претставата „Самоубиец” на авторот Николај Ерман, во режија на Сулејман Рушити, копродукција на театарот „А. Зако Чајупи” од Корча и Националниот театар – Тирана, вечерва во Центарот за култура „АСНОМ“ во Гостивар започува второто издание на Меѓународниот театарски фестивал „Отело” ... Повеќе

Ditën e hënë fillon edicioni i dytë i Festivalit ndërkombëtar të teatrit „Othello”

5.11.2018

News image

Me shfaqjen „Vetëvrasës” të autorit Nikollaj Erman, me regji tw Sulejman Rushitit, koproduksion i teatrit „А. Zako Çajupi” nga Korça dhe Teatrit kombëtar – Tirana, sonte në Qendrën e Kulturës „ASNOM“ në Gostivar, fillon edicioni i dytë i Festivalit ndërkombëtar të teatrit „Othello” ... Повеќе

Конкурс за проект за учество на Република Македонија на 16-тата Интернационална изложба на архитектура во Венеција во 2018 година


Врз основа на член 64 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија” бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12, 23/13, 187/13, 44/14, 61/15, 154/15 и 39/16), Министерството за култура објавува

 

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО КУЛТУРАТА ОД ОБЛАСТА НА МЕЃУНАРОДНАТА ДЕЈНОСТ ЗА УЧЕСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА 16-ТАТА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА АРХИТЕКТУРА ВО ВЕНЕЦИЈА ВО 2018 ГОДИНА, ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА „LA BIENNALE DI VENEZIA“ (БИЕНАЛЕ ВО ВЕНЕЦИЈА)

I. ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ И КАТЕГОРИИ

Министерството за култура објавува Конкурс за финансирање проект од национален интерес во културата од областа на меѓународната дејност за учество на Република Македонија на 16-тата Интернационална изложба на архитектура во Венеција во 2018 година, во организација на „La Biennale di Venezia“ (Биенале во Венеција).

Министерството за култура ќе обезбеди средства од Буџетот на Република Македонија за реализација на избраниот проект во согласност со овој конкурс, во една од следниве категории:

1. Самостојна изложба/проект на архитект;

2. Изложба/проект на група архитекти.

II. ПРАВО НА УЧЕСТВО НА КОНКУРСОТ

l  Право на учество на конкурсот имаат правни лица, доколку имаат соодветен документ/изјава за согласност од лицата кои се вклучени во реализацијата на проектот.

l  Под правни лица се подразбираат установи од областа на културата (национални, локални или приватни), здруженија, сојузи, асоцијации и други субјекти регистрирани за вршење дејност од областа на културата/архитектурата. 

III. ПРИОРИТЕТИ, КРИТЕРИУМИ И МЕРИЛА

  • Приоритетите, критериумите и мерилата врз чија основа ќе се врши оцена на проектите се содржани во Пријавата, која е составен дел на конкурсот.

IV. ПРОЦЕНТ НА УЧЕСТВО НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВО ФИНАНСИРАЊЕТО НА ПРОЕКТИТЕ

  • Процентот на учество на Министерството за култура во финансирањето на проектите е согласно средствата предвидени за финансирање на проекти од национален интерес во Буџетот на Република Македонија за 2018 година.

V. НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ И РОК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРИЈАВИТЕ

l  Пријавувањето на проектот се врши со доставување пополнета пријава за учество на Македонија на 16-тата Интернационална изложба на архитектура во Венеција во 2018 година, во организација на „La Biennale di Venezia“ (Биенале во Венеција), која е составен дел на конкурсот

l  Пријавата задолжително се презема од веб страницата на Министерството за култура www.kultura.gov.mk, и истата се пополнува во електронска форма со впишување на податоци на означеното место, се потпишува од овластено лице и се доставува во печатена форма во Министерството за култура.Пријавата може да се достави до Министерството за култура по пошта (ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61, 1000 Скопје), со датум на поштенскиот жиг, или лично во писарницата на Министерството најдоцна до 16 часот во работните денови.

l  Нема да бидат разгледувани следниве пријави: доставени по истекот на рокот на Конкурсот, пополнети на несоодветен образец, нецелосно пополнети и нецелосни пријави – без приложени документи кои задолжително се бараат. Материјалите доставени со пријавите на Конкурсот не се враќаат.

Конкурсот трае до 17.11.2017 година.

VI. ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД КОНКУРСОТ

l  Резултатите од Конкурсот ќе бидат објавени на веб-страницата на Министерството за култура.

l  Сите учесници ќе бидат и писмено известени за резултатите од Конкурсот со решение на Министерството за култура.

VII. ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Дополнителни информации во врска со Конкурсот може да се добијат во Секторот за меѓународна соработка на телефонскиот број 3240-533.

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА

ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61

1000 Скопје

Република Македонија

www.kultura.gov.mk

 

Конкурсните документи може да се сочуваат од следните линкови:


Конкурс за финансирање проект од национален интерес во културата од областа на меѓународната дејност за учество на Република Македонија на 16-тата Интернационална изложба на архитектура во Венеција во 2018 година, во организација на „La Biennale di Venezia“ (Биенале во Венеција)


Пријава за конкурсот


Пример за предлог - буџет 

Министерот Алаѓозовски во Виена отвори архитектонска изложба за повоено Скопје

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски вчеравечер (11 октомври 2017) во Виена, Австрија, пред бројна публика ја отвори изложбата „Скопје – Архитектурата во македонски контекст“ на архитектите Владимир Десков, Ана Ивановска-Дескова и Јован Ивановски. Овој австриско-македонски проект се реализира на покана од архитект Адолф Штилер, долгогодишен куратор во престижната виенска галерија Рингтурм, каде што е поставена изложбата.

alagjozovski_izlozba_viena_11_okt_2017

Повеќе...

Повик на Делегацијата на ЕУ во Скопје за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека Делегацијата на Европската Унија во Скопје на 9.10.2017 година објави „Повик за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година“, наменет  за институциите од областа на културното наследство и  организациите од останантите културни и креативни сектори.

Delegacija_EU_konkurs_evropska_godina_na_kulturata_2018 

Повеќе...

Новиот културен бран во Битола: Денес пристигнува Поетскиот карван

Музејот на азбуката во Битола денес од 16:30 часот ќе биде домаќин на изложби, песни и музички изведби, дел од "Поетскиот караван" кој посети неколку градови на Македонија со поддршка на Манифестацијата "Нов културен бран" на Министерството за култура на Република Македонија Македонија.

poetski_karvan_bitola_12_okt_2017

Повеќе...

Претстави од седум земји на 11-тото издание на фестивалот „Скупи“

Под мотото „За здрав дух“ од денес до 18-ти октомври се одржува 11-тото издание на Меѓународниот театарски фестивал „Скупи“, на кој ќе бидат изведени седум претстави од Албанија, Русија, Косово, Израел, Србија, Иран и од Бугарија.

Poster-Itf-SkupiFestival-2017-1170x827

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia