obrakanje-minister

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

ПРОЕКТИ КОИ СЕ СОДРЖАНИ ВО ГОДИШНИТЕ ПРОГРАМИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ УСТАНОВИ ЗА 2017 ГОДИНА И ПРОЕКТИ ПОДДРЖАНИ НА ГОДИШНИТЕ КОНКУРСИ ПО ОДДЕЛНИ ОБЛАСТИ И

20.1.2017

ПРОЕКТИ КОИ СЕ СОДРЖАНИ ВО ГОДИШНИТЕ ПРОГРАМИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ УСТАНОВИ ЗА 2017 ГОДИНА И ПРОЕКТИ ПОДДРЖАНИ  НА ГОДИШНИТЕ КОНКУРСИ ПО ОДДЕЛНИ ОБЛАСТИ И АКТИВНОСТИ ОД КУЛТУРАТА ЗА 20... Повеќе

Пуштени во употреба часовниците на Саат кулата во Гостивар

20.1.2017

News image

На симболичното пуштање во употреба присуствуваше и Бехиџудин Шехаби државниот секретар во Министерството за култура, кој нагласи дека со оваа последна инвестиција во симболот на градот се заокружува проектот за заштита на овој споменик на културата ..... Повеќе

Комеморација за маестро Саша Николовски-Ѓумар

18.1.2017

News image

Саша Николовски беше еден исклучителен човек, една маркантна личност која македонската култура ќе ја памети, творец кој со својата професионална активност, посветеност и ангажман со години го градеше достоинството на македонската култура на национално ниво, но и во меѓународни рамки ..... Повеќе

Тринаесет наградени композиции на вториот конкурсен рок за создавање класична музика

16.1.2017

На вториот конкурсен рок за откуп на музички композиции од областа на класичната музика за 2016 година, доделени се 13 награди (шест први, пет втори и две трети) со вкупен износ од 2.225.000 денари ... Повеќе

Почна Вевчанскиот карневал

13.1.2017

News image

Според традицијата, Василичарите утре околу пладне доаѓаат во центарот на Вевчани каде што ги играат василичарските ора. Манифестацијата ќе заврши со традиционалното палење на маските во центарот на Вевчани, со што се верува дека се ослободуваат од злото и  годината ќе им биде среќна и бериќетна ..... Повеќе

Со дефилето под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

13.1.2017

Во утринските часови традиционално невестите од двете маала заедно со гостите одат на Вевчанските извори да наполнат вода со која се прави вевчанскиот кашаник (зелник) во кој се става паричката. Кај оној што ќе се падне паричката ќе биде среќен и бериќетен во текот на целата година ... Повеќе

„Македонија во странскиот печат“ - ново издание на Државниот архив

10.1.2017

Државниот архив на Република Македонија во соработка со Министерството за култура го објави првиот том од четиритомната едиција „Македонија во странскиот печат“ ... Повеќе

Целосно обновена и конзервирана црквата „Св. Пророк Илија“ во Дојран

10.1.2017

News image

Проектот за заштита на овој значаен споменик на културата се реализираше во шест фази, и тоа најпрвин беше направена конзервација на оригинално зачуваните делови од  подната покривка на црквата и реставрација на партиите што недостигаат, по што беше целосно оформен подот на црквата ..... Повеќе

Божиќен концерт со прочуениот виолинист Џулијан Рахлин

9.1.2017

News image

Џулијан Рахлин е еден од највозбудливите и најпочитуваните виолинисти на нашето време. Во последните 27 години, тој ја маѓепсува публиката низ целиот свет со неговиот исклучително богат звук, беспрекорна изведба и маестрални интерпретации, соработувајќи со најпрестижните диригенти и орке... Повеќе

Завршија годишните истражувања на локалитетот Градиште-Таор

5.1.2017

News image

Во текот на досегашните истражувања на локалитетот беше извршено прецизно дефинирање на хронолошката слика на Градиште -Таор, и тоа: раното бронзено време од околу 2200-1600 год. пред н. е. античкиот хоризонт, римскиот империјален период кој егзистирал во периодот од II до III век, доцноантичкиот културен хоризонт, кој егзистирал од IV до... Повеќе

Уште едно издание на Вевчанскиот карневал - една од најголемите и најуникатни културни знаменитости во државава

4.1.2017

News image

Вевчанскиот карневал се одржува еднаш во годината и го слави доаѓањето на Новата година според стариот календар ..... Повеќе

Традиционален концерт по повод празникот Василица

4.1.2017

News image

Македонската опера и балет традиционално и оваа година го организира концертот Василица, настан кој се одржува со поддршка од Министерството за култура и е еден од најпопуларните меѓу публиката ..... Повеќе

Во март Четкар ќе настапи на џез-фестивалот Џава во Џакарта, Индонезија

4.1.2017

News image

Концертите што Четкар ги одржа во Малезија, Камбоџа и во Индија, покрај големата посетеност, добија позитивни рецензии и внимание од повеќе национални медиуми во Југоисточна Азија, Индија и пошироко. Во Малезија за првпат ја претстави Македонија на најпознатиот малезиски џез-фестивал, Интернационалниот Пенанг Ајланд џез-фестивал (Penang Island International Jazz Festival), каде шт... Повеќе

Во 2017-та нова концертна сала за Филхармонијата и објекти на Струмичкиот и Албанскиот театар

30.12.2016

News image

Буџетот за 2017 година на Министерството за култура изнесува 4.085.279.000 денари и во споредба со Буџетот за 2016 година е поголем за 546.198.000 денари или за 15,43 проценти ..... Повеќе

Изложбата на дела од македонски автори добиени од сукцесијата на поранешна СФРЈ во Мала станица до крајот на јануари

28.12.2016

Заради задоволување на барањата на публиката, изложбата ќе биде отворена до крајот на јануари ... Повеќе

Новогодишен концерт на Ансамблот „Танец“

28.12.2016

News image

Најубавите, најдобрите дела од годината што изминува, но, секако, и делата кои се нашето национално богатство, преку играта на игроорците, песната на пејачите и прекрасните звуци на оркестарот, ќе бидат изведени на сцената на Македонската опера и бале... Повеќе

Јубилејна изложба со археолошки пронајдоци во Македонија

28.12.2016

News image

Изложбата ја организира Управата за заштита на културното наследство, која во изминатите десет години ги координира капиталните проекти во археологијата на Македонија, со поддршка од Владата ..... Повеќе

Обновен уште еден објект во Старата скопска чаршија

27.12.2016

News image

Во изминатиот период беа преземени повеќе активности за ревитализација на Старата скопска чаршија со цел враќање на сјајот на оваа најголема чаршија во Република Македонија од средновековен и ориентален тип. Со акцискиот план за реконструкција на повеќе фасади во градските јадра во повеќе градови низ земјава, во Старата скопска чаршија бе... Повеќе

Ретроспективна изложба „Вангел Наумовски“

22.12.2016

News image

Критиката многу го вреднувала Вангел Наумовски иако тој не спаѓа во редот на академски сликари. Карактеристично за него е тоа што тој е самоук сликар. Ваква ретроспективна изложба на којашто се прикажани неговите творечки фази се одржала во Скопје во Музејот на современата уметност во 1969 година ..... Повеќе

„Руска бајка“ - новогодишен концерт на МОБ на 1 јануари

22.12.2016

МОБ најавува уште една, предновогодишна изведба. Станува збор за оперската претстава „Евгениј Онегин“ од Петар Илич Чајковски која ќе се одржи в среда, на 28 декември ... Повеќе

Врачена државната награда за новинарство и публицистика за 2016 година

21.12.2016

News image

Љубовта кон оваа професија постојано ни даваше мотивација цел живот да бидеме во потрага по настанот, по темата, по идејата, во потрага по човекот и неговата судбина. Чудесно е чувството кога ќе се вљубиш во својата професија и кога целиот живот ќе бидеш преокупиран со новинарската мисла и доблест ..... Повеќе

Успешен настап на Антониа Гиговска на меѓународен фестивал во Каунас, Литванија

21.12.2016

News image

Антониа е ученичка во II година во Гимназијата „Јосип Броз-Тито“ во Скопје. Досега има учествувано на многу фестивали во светот и има освоено 3 први награди на фестивали во Македонија и во Летонија, 5 Гран при награди во БиХ, Македонија, Руската Федерација и Литванија ..... Повеќе

Божикен концерт на Македонската филхармонија со виолинистот Џулијан Рахлин

20.12.2016

Џулијан Рахлин е роден во Литванија во 1974 година, но се преселил во Виена во 1978. Студирал виолина со Борис Кушнир на Виенскиот конзерваториум, стекнувајќи го основното образование од руската традиционална виолинистичка школа, а земал приватни часови кај Пинхас Цукерман кој му ја внел страста и за свирење виола ... Повеќе

Обновени фасадите на уште два објекта во Старата струмичка чаршија

20.12.2016

News image

Станува збор за објекти изградени во почетокот на 20 век, со впечатлива староградска архитектура, лоцирани во Старата струмичка чаршија на  улица „Маршал Тито“ бр. 40 и улица „Ванчо Прке“ бр. 2 ..... Повеќе

Oсовременување на комплексната постојана поставка во Заводот и музеј Струмица

19.12.2016

News image

Со осовременувањето на комплексната постојана поставка во Заводот и музеј Струмица ќе биде збогатена туристичката понуда во Струмица, а во овој град во наредиот период е предвидено и осовременување на Галеријата на икони „Св. 15 тивериополски маченици“, која е една од најбогатите и највредни во југоисточниот дел од државава ..... Повеќе

Ревија на народни носии од Македонија

17.12.2016

News image

Ова е втора ревија од ваков вид на „Танец“ на која се презентираат важни сегменти од богатата етнолошка традиција на нашата земја ..... Повеќе

„Леб и сол“ ќе настапи со хорот и оркестарот на МОБ на последниот концерт

16.12.2016

News image

Ќе бидат изведени 15-ина композиции од целиот период на постоењето на групата - од почетокот на кариерата во доцните 1970-ти се до последниот албум. Биле избрани тие што се податливи за симфониски израз. Ќе бидат подолги од оригиналните, со нови делови кои ја прошируваат композицијата ..... Повеќе

Државниот балет на мраз од Санкт Петербург со „Лебедово езеро“ во МОБ

16.12.2016

Балетот е основан во 1967 година од истакнатиот кореограф Константин Бојарски и музичкиот директор Лео Корхин. Од 1995 почнал да одржува претстави низ оперските и балетските сали низ светот ... Повеќе

Премиера на „Доктор Фауст“ во битолскиот Народен театар

16.12.2016

Во претставата настапуваат 12 актери: Борче Ѓаковски, Викторија Степановска Јанкуловска, Елена Моше, Иван Јерчиќ, Илина Чоревска, Маја Андоновска Илиевска, Марјан Ѓоргиевски, Никола Пројчевски, Петар Спировски, Сандра Грибовска, Соња Ошавкова и Соња Михајлова ... Повеќе

Дваесетто, јубилејно издание на детскиот фестивал „Блетзат“

16.12.2016

News image

Фестивалот се одржува со континуирана поддршка од Министерството за култура, а на него учествуваа дечиња од Македонија, Косово и од Србија ..... Повеќе

„Тартиф“ во режија на Галин Стоев премиерно во МНТ

15.12.2016

News image

По 17 години Стоев се враќа во МНТ каде што во 1999 ја постави „Антигона во Техноленд“. Во меѓувреме изградил меѓународна кариера и работел во некои од големите национални куќи во Европа ..... Повеќе

Соопштение за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“ во 2016 година

12.12.2016

 Соопштение за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“ во 2016 го... Повеќе

Фотогалерии

  • 0
  • 1
  • 2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanecarheoloski-vesnik

exploring-macedonia

macefdrr     

 cultema_logo    msu_logo_mk