Kostadinovska-Stojçevska prezantoi risitë në Konkursin për projekte me interes nacional për vitin 2024: Inkurajoj autorët dhe të rinjtë që të rrisin kontributin e tyre në cilësinë e këtij konkursi

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në konferencë për media në Qeveri njoftoi se nga sot (3 tetor) në ora 12:00 do të fillojë sistemi elektronik i regjistrimit në Konkursin për mbështetjen e projekteve me interes nacional në kulturë për vitin 2024. hapur. Sistemi i regjistrimit do të mbyllet më 6 nëntor në orën 12:00.

Në konferencën për shtyp, u tha se këtë vit regjistrimi elektronik do të zbatohet plotësisht përmes Portalit nacional për shërbime elektronike.

“Prioritetet kryesore për çdo aktivitet apo fushë mbeten të njëjta – cilësia, inovacioni, kreativiteti”, tha Kostadinovska-Stojçevska, e cila vuri në dukje risitë dhe ndryshimet që janë bërë në Konkursin për mbështetjen e projekteve me interes nacional në kulturë për 2024, për të cilin siç u tha, do të ofrojnë cilësi shtesë.

Ministrja e Kulturës shpjegoi se duke ndjekur nevojat dhe trendet, Ministria e Kulturës për vitin 2024 plotësoi aktivitetet dhe fushat ekzistuese me program të ri buxhetor– industri kreative.

“Kjo do të thotë se në propozim-buxhetin për vitin 2024 do të hapet program i ri, me burime të veçanta financiare. Kushtet, rregullat dhe prioritetet për aplikim në programin e ri për industri kreative janë të publikuara në ueb faqen uslugi.gov.mk. Më lejoni të përmend se ky konkurs i veçantë vlen vetëm për fushat dhe aktivitetet që janë pjesë e industrive kreative, të cilat nuk mbulohen me konkurse të tjera dhe të cilat nuk kanë pasur mundësi të financohen deri më tani”, tha Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo theksoi se, nëse theksohet kreativiteti si një nga aftësitë më të rëndësishme në ndryshimet e epokës së re, të stimuluar nga revolucioni i katërt industrial, ne duhet ta hedhim atë hap.

– Industritë kreative bëhen shtytës i rëndësishëm i ekonomive, krijojnë vende të reja pune, sjellin fitim, por janë edhe promovues të identitetit kulturor. Vendosja e një programi të ri buxhetor që do të mbështesë industritë kreative është investim në potencialin tonë intelektual dhe një tjetër mbështetje sistematike e industrisë kulturore. Sepse kreativiteti, inovacioni dhe origjinaliteti janë “treshja” që kulturën e ngre në piedestal në të ashtuquajturën “ekonomi e re”. Ne e pranojmë këtë dhe për këtë hapim program të ri buxhetor për industritë kreative, theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Në Konkursin vjetor për financimin e projekteve me interes nacional në kulturë për vitin 2024, në mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, do të ketë 3 aplikime të veçanta për aktivitete që më parë ishin përfshirë në të njëjtin aplikacion: veprimtari bibliotekare, veprimtarinë muzeore dhe trashëgimi kulturore jomateriale; mbrojtjen e trashëgimisë kulturore të patundshme dhe të mira audiovizuale.

Siç sqaroi Kostadinovska-Stojçevska, qëllimi është të thjeshtësohet dhe lehtësohet procesi i aplikimit, kriteret, matësit për vlerësimin e aplikacioneve dhe mënyra e financimit nuk kanë ndryshuar, bëhet fjalë vetëm për aplikime të veçanta.

Ndër risitë e tjera, ministrja e Kulturës informoi gjithashtu se në Konkursin vjetor për financimin e projekteve me interes nacional në kulturë për vitin 2024, në seksionin e bashkëpunimit ndërkombëtar, ofrohet mbështetje financiare për nismat dhe projektet që synojnë avancimin e dialogut strategjik me Shtetet e Bashkuara, promovimi i bashkëpunimit me shtetet anëtare të nismës “Ballkani i Hapur” si dhe projektet që synojnë lidhjen me diasporën.

“Përparësi do të kenë edhe projektet që do të na promovojnë në qytetet – kryeqytetet kulturore evropiane në vitin 2024, si dhe në vendet kryesuese të Bashkimit Evropian në vitin 2024. Gjithashtu po zgjerojmë listën e mbështetjes, kotizimit të regjistrimit për anëtarësim në organizata dhe shoqata ndërkombëtare. Dhe këto ndryshime, në pjesën e prioriteteve dhe kushteve në bashkëpunimin ndërkombëtar, janë publikuar në faqen uslugi.gov.mk”, theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo shtoi se përvoja e konkurseve vjetore të kaluara ka treguar interesim të shtuar për letërsinë për fëmijë në gjuhën maqedonase, dhe për këtë arsye në konferencën e sotme për shtyp i inkurajoi autorët dhe ilustruesit që të rrisin kontributin e tyre në cilësinë e këtij konkursi.

“Dëshiroj të inkurajoj edhe autorët e rinj, të cilët vazhdojnë të jenë në qendër të vëmendjes sonë”, shtoi ministrja e Kulturës, e cila kujtoi se sistemi automatikisht “njeh” mosvëmendjen e përdoruesve ndaj kushteve dhe rregullave të përgjithshme për sa projekte mund të konkurrojnë për çdo aktivitet.

Siç tha Kostadinovska-Stojçevska, ajo e thekson këtë, që projektet e mira të mos dështojnë nga pakujdesia. Përdoruesit do të mund të gjejnë udhëzime teknike dhe mbështetje gjatë regjistrimit në ueb faqen uslugi.gov.mk, si dhe përmes qendrës së kontaktit të këtij portali nacional.

Përdoruesit këtë vit do të mund të kërkojnë ndihmë në seksionin e aplikacioneve, nga pikëpamja profesionale, në departamentet e Ministrisë së Kulturës. Kontaktet me persona të caktuar sipas rretheve dhe adresat e tyre elektronike janë të publikuara në ueb faqen e Ministrisë së Kulturës (kultura.gov.mk).

Përdoruesit do t’i marrin vendimet për projektet e pranuara, të refuzuara ose të kthyera në mënyrë elektronike, nëpërmjet Portalit nacional për shërbime elektronike.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе