Продолжен е рокот на повикот за одредување „Медитерански град на културата и дијалогот“ за 2025 година

од admin_kult

Во врска со повикот за Медитерански главен град на културата и дијалогот во рамките на Унијата за Медитеранот, ве информираме дека рокот за аплицирање се продолжува до 30 септември. 

Конкурсот, кој беше објавен на 25 април 2023 година, е достапен на: https://ufmsecretariat.org/mediterranean-capitals-of-culture-and-dialogue/.

На 24 ноември 2022 година во Барселона, Шпанија, на Состанокот на министрите за надворешни работи на Унијата за Медитеранот беше усвоена Министерска декларација со која беше одобрено пристапувањето на Северна Македонија во Унијата за Медитеранот (УзМ).

Во духот на градењето мостови и поттикнување на разбирањето меѓу културите, 43-те земји членки на Унијата за Медитеранот минатата година, за време на нивниот 7. Регионален форум, ја започнаа иницијативата „Медитерански главни градови на културата и дијалогот“.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе