НУМ „Струшки вечери на поезијата“ започна со дистрибуција на изданијата на СВП до јавните установи и отстапување на трајно користење без надомест

од admin_kult

Струшките вечери на поезијата започнаа со дистрибуција на изданијата на СВП до јавните установи по претходно спроведена постапка којашто резултираше со владина одлука 64 наслови од изданијата на СВП да се дадат на трајно користење без надомест на други државни органи, правни лица основани од државата, здруженија на граѓани и фондации кои имаат потреба од користење.

Со ова, како што велат од институцијата, голем број универзитети, библиотеки, центри за култура, средни училишта, Институтот за македонски јазик, Институтот за македонска литература, Друштвото на писателите на Македонија и редица други установи ќе ги збогатат своите колекции со репрезентативните изданија на СВП во кои се вклучени добитниците на „Златен венец“, добитниците на „Мостови на Струга“, преведените изданија на добитниците на наградата „Браќа Миладиновци“ и други изданија од богатата издавачка дејност на Струшките вечери на поезијата.

Со оглед на тоа што авторските права за изданијата на СВП се добиени без надомест за изданија исклучиво во промотивни цели и со ограничен тираж, тие не смеат да бидат предмет на слободна продажба, така што со овој чекор се зголемува достапноста на изданијата на СВП до пошироката публика.

Намерата е ова да се воспостави како редовна практика, а во скоро време се планира целосна дигитализација на целокупниот книжевен фонд на СВП со обезбедување соодветна техничка опрема и обезбедување на авторските права, со што ќе се овозможи достапност до домашната и меѓународната јавност.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе