Музејска поставка за роднокрајното музичко творештво во Прилепско

од admin_kult

Во Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп се во тек активностите на проектот „Роднокрајна музичка поставка“, со кој во музејските витрини ќе се чуваат стари народни инструменти, предмети и записи од музичари од Прилеп, Долнени и од околината.

Станува збор за повеќегодишен проект кој, според координаторката Лилјана Неделкоска, библиотекарка во Музејот, ќе опфати музички имиња и дејци од овој регион, нивното музичко творештво, музички инструменти, записи, аудиозаписи, скриптозаписи, слики …

Инаку, Прилеп е еден од градовите каде што најрано започнале усвојувањето и негувањето на западноевропската музика и музичка култура.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе