Македонски современи уметници со изложба во софиската галерија „Структура“

од admin_kult

На 16 јуни 2023 во софиската галерија за современа уметност „Структура“, од 18:00 до 20:00 часот ќе се одржи отворањето на изложбата на дела од 19 македонски современи автори: Елена Чемерска, Искра Димитрова, Христина Ивановска, Славица Јанашлиева, Ѓорге Јовановиќ, Филип Јовановски, Верица Ковачевска, Шќипе Мехмети, Оливер Мусовиќ, Наташа Неделкова, Доротеј Нешовски, OПА (Опсесивна посесивна агресија), Александра Петрушевска Ристовска, Нада Прља, Дита Старова Керими, Никола Узуновски, Драгана Заревска, Ѓорги Деспотов, Велимир Жерновски.

На изложбата, составена од кураторката Ивана Васева, ќе може да се видат уметнички инсталации, ликовни објекти, видеоарт, перформанс, па се до класичните форми на изразување како цртеж и сликарство.

Изложбата е продуцирана од Факултет за работи што не се учат – ФРУ, во партнерство со галерија Структура во рамките на Фестивалот за современи уметности АКТО и 20-годишната награда ДЕНЕС. Со поддршка на Trust for Mutual Understanding (TMU), Њујорк.

Повеќе информација за карактерот на изложбата и содржината можете да видите на сајтот на галерија „Структура“:

http://structura.gallery/bg/exhibitions/%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0…

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе