Соопштенија за јавност

Министерството за култура, во вторник  (28.09.2021) во Скопје ќе ја одржи завршната презентација на електронската апликација, која се воведува годинава, за Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2022 година

Министерството за култура, во вторник (28.09.2021) во Скопје ќе ја одржи завршната презентација на електронската апликација, која се воведува годинава, за Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2022 година

Министерството за култура, во вторник (28.09.2021) во Скопје ќе ја одржи завршната презентација на електронската апликација, која се воведува годинава, за Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2022 година. Презентациите се...

Изложба на дела од кавадаречки ликовни уметници и нивни гости

Изложба на дела од кавадаречки ликовни уметници и нивни гости

Дела од кавадаречки ликовни уметници и нивни гости се претставени во Музеј-галеријата во Кавадарци. Во рамките на изложбата посетителите можат да  видат дела од: Горан Боев, Лазар Дојчинов, Соња Самарџиева, како и од нивните гости: Кире Јосифов, Диме Самарџиев и...

Четврто издание на Меѓународната манифестација „Анте Поповски – Антево перо“

Четврто издание на Меѓународната манифестација „Анте Поповски – Антево перо“

Со беседа за великанот Анте Поповски, отворање изложба, промоција на книга, врачување награди и поетско читање, денеска (24 септември) во 19:30 часот во Музејот на македонската борба, започнува четвртото издание на Меѓународната поетско-културна манифестација „Анте...

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Интервјуа

Интервју со министерката за култура Ирена Стефоска: Мораме да му го вратиме идентитетот на модерно Скопје

Интервју со министерката за култура Ирена Стефоска: Мораме да му го вратиме идентитетот на модерно Скопје

Во враќањето на идентитетот на модерно Скопје мора да одиме претпазливо, а не насилнички. Проектот „Ослободување на просторот“ од Венециското биенале 2018 година е добар концепт за ова, вели Стефоска во интервју за „Независен“. Таа е задоволна што се зголемени платите...

Интервју на министерката за култура Ирена Стефоска за „Призма“

Интервју на министерката за култура Ирена Стефоска за „Призма“

Ние како наследници имаме должност да го пренесеме на следните генерации, а за тоа  мора да го сочуваме, да го негуваме и да се грижиме. Во срцето на културниот идентитет на нашата земја, се разбира дека е и културното наследство. Впрочем како и во сите други земји....

Видео порака на министерката за култура Ирена Стефоска на чествувањето на 100 годишнината од раѓањето на Блаже Конески во УНЕСКО Париз

Видео порака на министерката за култура Ирена Стефоска на чествувањето на 100 годишнината од раѓањето на Блаже Конески во УНЕСКО Париз

Видео пораката на министерката за култура Ирена Стефоска на чествувањето на 100 годишнината од раѓањето на Блаже Конески во УНЕСКО Париз можете да ја проследите на следниов...

Министерката Стефоска гостин во “Утрински брифинг”

Министерката Стефоска гостин во “Утрински брифинг”

"Сакам да го изразам моето уверување дека годинава победи културата. Со намален буџет во износ од три милиони евра, во ковид услови во кои што работеа комисиите и вработените во Министерството за култура, после децениски наталожени проблеми, невозможно е да добиете...

Гостување на министерката за култура Ирена Стефоска на Klan Macedonia Television

Гостување на министерката за култура Ирена Стефоска на Klan Macedonia Television

Со 3 милиони евра помал буџет поддржани 25.96% за проектите на други корисници од културата на албанската заедница и 90 милиони денари  од капитални инвестиции за Театар и Библиотека Тетово. Погледнете го гостувањето на министерката за култура Ирена Стефоска на Klan...

Министерката Ирена Стефоска за проблемите во културата: Не сме свесни што поседуваме , имаме богато културно наследство што без зборови говори за нас

Министерката Ирена Стефоска за проблемите во културата: Не сме свесни што поседуваме , имаме богато културно наследство што без зборови говори за нас

Министерката Ирена Стефоска за проблемите во културата: Не сме свесни што поседуваме , имаме богато културно наследство што без зборови говори за нас. Целото интервју ќе може да го проследите на следниот...

Валентина Поцеска: Со крајно внимание , стручност и љубов се работи на Курбиново

Валентина Поцеска: Со крајно внимание , стручност и љубов се работи на Курбиново

Посебната советничка за културно наследство во Министерството за култура, Валентина Поцеска, денеска за „Утрински брифинг“ рече дека заштитата на Курбиново е во надлежност на стручната установа Завод за заштита и музеј – Битола и дека во моментов се спроведува првата...