Мајка Тереза

ДРЖАВНА НАГРАДА „МАЈКА ТЕРЕЗА“ - ЗА ПРВ ПАТ Е ВОВЕДЕНА ВО 2006 ГОДИНА  
(26 август)

Согласно со член 8 од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „Мајка Тереза“ се оддава признание за остварувања во областа на хуманоста и човечката солидарност и за поттикнување, унапредување на меѓусебното разбирање и развој на соработката меѓу народите и меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери.

drz-nagr1-200Во една година можат да се доделат најмногу две награди.
Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“ за 2014 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2013 година

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2012 година

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2012 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „Мајка Тереза” во 2012 гoдина

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2011 година

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2011 година

Повеќе...

Одборот за доделување на државната награда “Мајка Тереза” распишува Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2011 година

Одборот за доделување на државната награда “Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза” во 2010 година

СООПШТЕНИЕ

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза”, во согласност со Законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06), Законот за изменување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр. 54/07) и Правилникот за работа на Одборот, на седницата одржана на 23.6.2010 година донесе

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia