Објавен водич за античкото богатство во Прилепско

Објавен водич за античкото богатство во Прилепско

„Античкото богатство на прилепскиот регион“ е најновото дело на археологот Душко Темелкоски, кустос-советник во прилепскиот музеј. Станува збор за водич-брошура преку која читателите ќе можат да се запознаат со древното културно наследство од античките периоди: раната...
Владата донесе Одлука со која го прогласи Аквадуктот за споменик со највисок степен на заштита

Владата донесе Одлука со која го прогласи Аквадуктот за споменик со највисок степен на заштита

Владата на Република Северна Македонија, на предлог од Управата за заштита на културното наследство и мислењето на Националниот совет за културно наследство, на денешната седница донесе Одлука за прогласување на споменикот Аквадукт во Скопје за културно наследство од...
Драмскиот театар утре одбележува 75 години постоење

Драмскиот театар утре одбележува 75 години постоење

Седумдесет и пет години живее Драмскиот театар и го чува духот на сите големи актерски имиња кои го полнеле храмот на уметноста со смеа, солзи, аплаузи, соопшти денеска в. д. директорката на Театарот, Катарина Коцевска-Хаџи Василева, по повод утрешниот роденден на...
Легендарната кореографка Каролин Карлсон добитничка на „МЕНАДА“ за животно дело и врвни достигнувања во областа на танцот

Легендарната кореографка Каролин Карлсон добитничка на „МЕНАДА“ за животно дело и врвни достигнувања во областа на танцот

Годинашна добитничка на Наградата за животно дело и врвни остварувања во областа на танцот „МЕНАДА“ на фестивалот „Танц фест Скопје 2021“ е легендарната кореографка и танчарка, госпоѓа Каролин Карлсон, соопшти интернационалниот фестивал „Танц фест“. „Со прифаќањето на...
Изложба „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70 -те и 80 -те години“

Изложба „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70 -те и 80 -те години“

Изложба со наслов „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70-те и 80-те години“ е отворена за посетители во Музејот на современата уметност – Скопје. Кураторка на изложбата е Марика Бочварова-Плавевска, а кустос соработник е Благоја Варошанец. – Идејата...