Kostadinovska-Stojçevska në hapjen e objekteve të reja të QIK-ut bullgar në Shkup: Krijimtaria artistike le të jetë fushë për një konkurs kulturor në të cilin kultura është fituese

од admin_kult

“Në ambientet e reja të Qendrës Kulturore-Informative të Bullgarisë në Shkup dëshiroj të shoh energji të reja në marrëdhëniet kulturore Maqedonaso-Bullgare dhe me një emocion të bukur të ndezë pasionin për krijimtarinë artistike si “fushë për konkurs kulturor, në të cilën kultura është fituese. Në emër të asaj miqësie hapni dyert e kulturës!”, tha sot ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, e cila së bashku me ministrin e kulturës së Bullgarisë, Velislav Minekov, hapën ambientet e reja të Kulturës dhe Informimit Bullgar me Qendër në Shkup.

Kostadinovska-Stojçevska shtoi se QIK-ja bullgare në Shkup dhe e jona, ajo maqedonase në Sofje, kanë këtë qëllim – të na lidhin, të na edukojnë për njëri-tjetrin dhe përmes kulturës të na afrojnë si kombe dhe si miq.

Për rolin e qendrave kulturore dhe informative në Shkup dhe Sofje, në ceremoni foli edhe ministri i kulturës, i Republikës së Bullgarisë, Velislav Minekov. Ai shprehu kënaqësinë e tij për hapjen e hapësirës së re në qendër të Shkupit, e cila po promovohet pothuajse 20 vjet pas hapjes së QIK-ut bullgar në vend. Qendrat kulturore dhe informative, tha Minekov, janë urë lidhëse që krijon kushte për prosperitet dhe konvergjencë të dy kulturave dhe që siguron vendin e duhur të kulturës në shoqëri.

Ceremonia e hapjes u pasua me një ekspozitë me vepra të artistëve bashkëkohorë nga Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria.

Ministrja Bisera Kostadinovska-Stojçevska më herët ka takuar kolegun e saj bullgar Velislav Minekov, ku ishin të pranishëm edhe ambasadori i Bullgarisë, Angel Angelov, dhe drejtoresha e QIK-ut bullgar në Shkup, Antonija Veleva.

Në takim, të dy ministrat konfirmuan bashkëpunimin tradicional dhe u shprehën të kënaqur me faktin se ministritë e kulturës të dy vendeve ushqejnë prioritete të ngjashme në politikën e tyre kulturore, në fushën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore, si dhe në inkurajimin dhe aktivitetet e të rinjve. U shkëmbyen mendime, pikëpamje dhe ide për përmirësimin dhe nxitjen e bashkëpunimit në të gjitha segmentet, si dhe për aktivitetet që mund të realizohen si agjendë e përbashkët e Qendrave Kulturore dhe Informative në të dy vendet.

Me këtë rast, Kostadinovska-Stojçevska e njohu Minekovin me idenë e hapjes së Qendrës kulturore dhe informative të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Blagoevgrad, duke shprehur besimin se këto qendra do të kontribuojnë në realizimin e shumë projekteve dhe iniciativave përmes  të cilave më parë do të prezantohen autorë dhe artistë bullgarë dhe maqedonas në të dy vendet.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе