Kostadinovska-Stojçevska: Kultura është një potencial i fuqishëm për një identitet të fortë brenda Evropës së bashkuar

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska sot në hotelin “Hilton” mori pjesë në panelin e diskutimit “Klasteri 3: Konkurrueshmëria dhe Rritja Gjithëpërfshirëse” në kuadër të manifestimit “Në rrugën evropiane: Reforma të reja, mundësi të reja”, organizuar nga Sekretariati për çështje evropiane.

Në fjalën e saj para panelistëve të pranishëm, ministrja Kostadinovska-Stojçevska theksoi se proceset integruese evropiane janë aktualisht një nga prioritetet më të rëndësishme të vendit. Për këto arsye, këto programe dhe pjesëmarrja në to janë dëshmi se aktivitetet kulturore janë një nga potencialet më të forta të një vendi për krijimin e një identiteti të fortë, por gjithashtu luajnë një rol kyç në pjesën e kultivimit të marrëdhënieve të mira fqinjësore në rajon, nga ana tjetër, është një nga kushtet që duhet të përmbushë çdo vend që aspiron anëtarësimin në BE.

Konfirmim për këtë, siç tha Kostadinovska-Stojçevska, është bashkëpunimi afatgjatë me Bashkimin Evropian, përmes pjesëmarrjes së vendit në programin “Evropa Krijuese”, si një nga mjetet më të rëndësishme për mbështetjen e bashkëpunimit kulturor evropian të shprehur përmes krijimtarisë kulturore dhe unifikimit të diversitetit.

– “Evropa krijuese” korrespondon me sfidat bashkëkohore me të cilat përballen sektorët kulturorë dhe krijues në Evropë dhe më gjerë, si: mbrojtja dhe promovimi i trashëgimisë kulturore evropiane, diversiteti gjuhësor, kultura si mekanizëm për respektin reciprok, tolerancën dhe pajtimin,barazinë gjinore, ndërdisiplinariteti dhe bashkëpunimi ndërsektorial, kohezioni social i kulturës, lëvizshmëria e artistëve dhe veprave të tyre, edukimi, dixhitalizimi – tha ministrja e Kulturës.

Ajo kujtoi se është duke u zhvilluar një cikël i ri i programit “Evropa Krijuese”, korniza e të cilit është deri në vitin 2027 dhe se Ministria e Kulturës vazhdon me angazhimet e mëtejshme dhe masat konkrete në përgjigje të sfidave bazuar në përvojat e mëparshme nga zbatimi i program kombëtar dhe ndërkombëtar në nivel lokal.

– Jemi të kënaqur me rezultatet e thirrjeve nga programi i ri deri më tani – tha Kostadinovska-Stojçevska dhe shtoi se në kuadër të nënprogramit “Kultura” janë mbështetur 14 projekte nga kategori të ndryshme të programit (entitete panevropiane, projekte bashkëpunimi, projekte për qarkullimin e veprave letrare evropiane , platforma) me grant nga BE-ja në shumën totale rreth 2 500 000 euro, dhe në kuadër të nënprogramit “MEDIA” janë mbështetur 3 projekte me një mbështetje totale nga BE prej 142 000 euro.

Ajo konfirmoi se Ministria e Kulturës mbetet partner konsistent i BE-së në afirmimin e programit përmes bashkëfinancimit të projekteve të përfituesve maqedonas. Kostadinovska-Stojçevska shtoi se bashkëpunimi kulturor rajonal i vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Komisionit Evropian është i një rëndësie të veçantë, veçanërisht pas përfshirjes së kulturës në Agjendën – Ballkani Perëndimor për arsim, trajnim, hulumtim dhe inovacion, përmes një linje të veçantë strategjike.

– Në kuadër të procesit për zgjerimin e Bashkimit Evropian dhe negociatave për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut – shtoi ministrja Kostadinovska-Stojçevska – BE-ja në vazhdimësi ofron shërbime analitike, këshillimore, përvoja, njohuri dhe asistencë teknike dhe mbështetje. Bie në sy Administrata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe Agjencia e Filmit, si organe të specializuara të përzgjedhura në fushën e kulturës, nëpërmjet projektit “Asistencë teknike për Ministrinë e Kulturës dhe organe të specializuara të përzgjedhura për kryerjen e një analize funksionale të institucioneve”.

Ajo tha se për progresin drejt integrimeve evropiane është e rëndësishme për kulturën që Ministria e Kulturës të kthejë Ligjin për Kulturën, për të cilin po punohet intensivisht edhe për Ligjin për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore. Në këtë pjesë normative, harmonizimi i ligjeve maqedonase me legjislacionin evropian bëhet me një debat të gjerë të hapur.

Në fund, Kostadinovska-Stojçevska shprehu besimin se këto angazhime do të kontribuojnë në mbylljen me sukses të kapitullit 26 – Arsimi, Kultura dhe se përkushtimi në punë do të kontribuojë në arritjen e hyrjes së shumëpritur në Bashkimin Evropian.

– Këtë vit Evropa iu kushtua të rinjve, është viti i radhës i aftësive. Ne i ndjekim trendet dhe këtë vit do të fokusohemi në përmirësimin e njohurive dhe aftësive – tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Investimi në kapitalin njerëzor ishte fokusi i përgjigjes së pyetjes se sa ndihmon metoda e aplikimit dixhital konkurrencën dhe rritjen gjithëpërfshirëse. Ministrja Kostadinovska-Stojçevska tregoi se këtë vit Ministria doli me një aplikacion më të avancuar, përmes të cilit shfrytëzuesit e mjeteve buxhetore përfshihen në sistemin elektronik qendror – social.

– Kemi krijuar një aplikacion të bazuar në drejtësi në përzgjedhje, i cili shmang dobësitë e shkaktuara nga faktori njerëzor. Kjo na ndihmon të afrohemi me parimet demokratike të vlerësimit dhe me barazinë e aplikantëve – theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе