„МСУ – Скопје ремек дела за сите“, единствен македонски проект избран од Фондот за културно наследство на Хедли за Југоисточна Европа

од admin_kult

Од вкупно 46 пријавени проекти, „МСУ – Скопје ремек дела за сите“ е единствен македонски проект избран уште во првиотповик за грантови од „Фондот за културно наследство на Хедли за Југоисточна Европа“ за 2024 година, преку Балканската мрежа на музеи (BMN).

Членовите на стручната комисија едногласно заклучија дека МСУ – Скопје е еден од водечките музеи во државата и затоа е од суштинско значење Музејот да започне со трансформација заради подобра пристапност и инклузија.

Во рамките на проектот се вклучени релевантни организации и стручни лица на национално и на регионално ниво. Креиран е концепт за спроведување најдобри практики во музеите, кој покажа сериозни резултати за одржливост.

Според раководителот на проектот, Бојана Јанева, кустос во Одделот за едукација и музејско водење, најзначајно во реализацијата на овој проект е што МСУ – Скопје ќе добие стручна „Студија за пристапност“ од врвни советници во оваа област од земјава и од регионот, обука на музејскиот кадар за начини на комуникација со различни ранливи групи, како и изработка на реплики на дела за лица со оштетен вид. „Музејски куфер“ со тактилните реплики на ремек-дела од колекцијата на МСУ –  Скопје ќе биде достапен и за лица што имаат потешкотии да дојдат во Музејот.

– Во обид да добиеме повеќе искуствено знаење за иновативни пристапи и технологии во областа на пристапноста на музејот, минатата година нашиот музеј започна месечна музејска обиколка наречена „Тури на инклузивност“. Турите ги реализиравме заедно со различни граѓански организации со попречености, за да добиеме повратни информации за проблемите со пристапноста. Оваа повратна информација многу ни помогна да ги идентификуваме клучните точки за да ја подобриме работата на МСУ, што беше иницијална точка за развивање на проектот „МСУ ремек-дела за сите“ – вели кустосот Јанева.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе