Dje në Strugë filloi Edicioni i 28-të i Festivalit  Ndërkombëtar  të   këngëve dhevalleve të stilizuara të popullit shqiptar „Këngë jeho“.

Festivalin e shpalli të hapur ministri i Kulturës, Hysni Ismaili, i cili në fjalimin e vetpara mysafirëve të pranishëm theksoi se zhvillimi i një kombi matet me ngjarjet kulturoredhe se pikërisht ky festival, i cili me vite të tëra i bart vlerat tradicionale dhe kulturore,është njëri nga festivalet më të rëndësishme për qytetin e Strugës.

– Ky është viti i 28-të me rrallë se si Struga është organizatore e festivalit të artitfolklorik shqiptar  „Këngë  jeho”.  Kjo  i bie se ky  festival   tashmë   matet  me  parametrashekulli, sepse e ka kaluar një çerekshekulli. Dhe, kalimi i kësaj moshe nënkupton edhepjekuri dhe vlerësim ndryshe për punën e bërë.

Ky festival e ka kaluar tashmë këtë testtë kohës dhe nuk matet më vetëm për nga entuziazmi dhe vullneti i mirë, as vetëm përnga vitet që i numëron, por aq më shumë matet me vlerat që i sjellë – theksoi ministri iKulturës.

Ai shtoi se sa herë që flasim për Festivalin “Këngë jeho”  duhet ta ndërmendimedhe faktin se një ngjarje e këtillë kulturore është, në një mënyrë, konservimi i shpirtit tëkombit dhe i kultivimit të folklorit të pasur të popullit shqiptar si pjesë e trashëgimisëkulturore botërore.

Në fund, ministri Ismaili të pranishmëve u uroi çaste të këndshme në ndjekjen einterpretimeve të shoqatave folklorike nga Shqipëria, Kosova, Presheva dhe nga vendinë tri mbrëmjet e festivalit.