Стефоска : Културата и културното наследство се двигатели на развојот и гаранти за мирот

- по повод Денот на ООН, 24 Октомври Во „Агендата 2030”, културата е дефинирана како главен двигател и креативна сила на одржливиот развој. Иако не фигурира како една од 17-те цели што треба да се постигнат во светот до 2030 година утврдени пред пет години од страна...

Министерката Стефоска ја посети спомен куќата на Петар Поп Арсов во Богомила

Денес по повод одбележувањето на „23 Октомври - Ден на македонската револуционерна борба“,  делегација преводена од министерката за култура Ирена Стефоска и националниот координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка...

Oдржана конференција за проектот на Институтот „Европа за тебе“ за културното наследство на Валандово

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска во  СОУ „Гоце Делчев“  во Валандово присуствуваше  на завршната конференција за проектот „Свеста за своето Валандово 2020“, преку кој младите ја развиваат свеста и љубовта кон сопствената култура, наследство и традиција....

Министерката за култура Стефоска оствари работна средба со амбасадорот на Чешката Република, Томан

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска оствари работна средба со амбасадорот на Чешката Република во Република Северна Македонија,  Мирослав Томан.  На средбата соговорниците разговараа за досегашната соработка во областа на културата меѓу двете земји, но и за...

Прес-конференција на министерката за култура Стефоска по повод Годишните конкурси за проекти од национален интерес во културата

  Министерката  за култура Ирена Стефоска денеска на платформата  „Zoom“ одржа прес-конференција по повод Годишните конкурси за проекти од национален интерес во културата за 2021 година, кои беа распишани денеска во средствата за јавно информирање и на веб- страницата...

Средба на министерката Ирена Стефоска со амбасадорката на Сојузна Република Германија Холштајн

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска во својот кабинет оствари средба со амбасадорката на Сојузна Република Германија во нашата земја, Анке Холштајн. На средбата Стефоска и Холштајн разговараа за досегашната соработка меѓу двете земји во делот на културата,...

Министерката за култура Стефоска во посета на Могилата на непобедените

Министерката за култура Ирена Стефоска, вчера го посети меморијалниот комплекс- Могила на непобедените во Прилеп. Ова е прва нејзина, од веќе најавените посети на терен, на спомениците од НОБ , низ целата држава,.  Планирано е тие да се обноват, по долгогодишната...

Заштитата на културното наследство, младите и евроинтеграциите – трите главни столба во мандатот на министерката за култура Стефоска

„Пред нас е период кога сечиј придонес е важен, очекуван, потребен. Повелете, приклучете се!“, истакна министерката за култура Ирена Стефоска на денешната прес-конференција, претставувајќи ги целите и визијата на Министерството за периодот што следува содржани во...

Надминат проблемот со платите во културата

Социјалните партнери, Министерството за култура и синдикатите од културата, СОНК и СКРМ, денеска одржаа работна средба на која беше разговарано за надминување на проблемите во примената на Колективниот договор во делот за плати во областа на културата за месецот јули....

Д-р Ирена Стефоска ја презеде функцијата министер за култура од д-р Хусни Исмаили

Во просториите на Министерството за култура денеска беше извршено примопредавање на должноста министер за култура меѓу досегашниот министер, д-р Хусни Исмаили, и новоименуваната министерка за култура, д-р Ирена Стефоска.Досегашниот министер, д-р Исмаили, на...