Mинистерката Стефоска и амбасадорот на ЕУ, Гир ја најавија новата програма Креативна Европа 2021 – 2027 година

Со тркалезна маса на тема „Креативна Европа – Перспективите на Западен Балкан“, денеска заврши тридневниот циклус на јавни настани на Министерството за култура и Канцеларијата на Креативна Европа – Култура - „Креативна Европа – Дома“, посветени на поддржаните проекти ...

Стефоска и Маргарити го отворија Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Тирана

„Во овој прекрасен ден во Tирана, го отвораме нашиот трет културно-информативен центар на Балканот. Искуствата од центрите во Истанбул и во Софија ѝ даваат смисла на идејата за места што нè поврзуваат и нè врзуваат. Впрочем, центрите за култура имаат голема и...

Министерката Стефоска на средба со албанската министерка за култура Маргарити во Тирана

Континуирана и интензивна билатерална соработка и координација во контекст на заедничкото управување со Охридскиот Регион во согласност со насоките од последниот извештај на Реактивната мисија на УНЕСКО, заеднички иницијативи и проекти за заштита на охридското...

Министерката Стефоска и амбасадорот на Јапонија, Хиронори, во Охрид

Министерката за култура, Ирена Стефоска, и амбасадорот на Јапонија, Хиронори Савада, денеска го посетија Охрид, градот на УНЕСКО. На амбасадорот Хиронори му беа претставени сите потенцијали на Охрид и регионот, од аспект на заштитата на природното и културното...

Во Солун потпишан Меморандум за соработка меѓу Министерството за култура и Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици

Во Солун, Република Грција, денеска беше потпишан Меморандум за соработка меѓу Министерството за култура на Република Северна Македонија и Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици. Меморандумот го потпишаа министерката за култура, Ирена Стефоска, и...

Средба на министрите за култура Стефоска и Минеков во Софија

Министерката за култура, Ирена Стефоска, во рамките на својата работна посета на Република Бугарија, денеска во Софија се сретна со бугарскиот министер за култура, Велислав Минеков. Ова е прва средба на министри за култура на двете земји по подолг период, при што тие...

Министерката Стефоска, со државната делегација, оддаде почит кон делото на светите браќа Кирил и Методиј во Рим

„Пресветол Оче, Ништо повеќе не би можеле да посакаме отколку на овој свечен ден, Денот на светите Кирил и Методиј, да сме присутни во Ватикан и за тоа Ви благодариме од името на сите граѓани на Македонија“. Со овие зборови министерката за култура, Ирена Стефоска, му...

Стефоска на Министерска конференција: Културата e движечка сила која ги отвора границите што ги затвори вирусот

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска учествуваше на Седмата министерска конференција на Советот на министри за култура на Југоисточна Европа – Јакнење на културата во функција на одржливиот развој (CoMoCoSEE), која, поради пандемијата на КОВИД-19, се одржа...

Стефоска: Билазора е од особено значење за економскиот и за туристичкиот потенцијал на Свети Николе

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска го посети археолошкиот локалитет Градиште/Славков Дол во близина на село Кнежје, кај Свети Николе, каде што е откриен античкиот град Билазора. За време на посетата, министерката за култура беше информирана за состојбата...

Отворена изложбата „По трагите на светите Кирил и Методиј“ и промоција на „Проглас“ од Константин Философ – св. Кирил

Во Културно-информативниот центар во Скопје денеска се одржа промоција на печатеното издание на „Проглас“ од Константин Философ – св. Кирил, а беше отворена и изложбата „По трагите на светите Кирил и Методиј“ како дел од содржините за одбележување на празникот 24 Мај...