Во преполната сала на култниот Сатиричен театар, синоќа беше изведена светската премиера на најновата драма на македонскиот писател со интернационално реноме Јордан Плевнеш, „Глобална комедија“, во режија на францускиот режисер Патрик Вершурен.

Долготрајните аплаузи и овации по изведбата беа упатени кон актерите Јорданка Стефанова, Теодор Елмазов, Богдан Казанџиев и Росица Александрова, како и на членовите на екипата Бојана Семерџиева, која е автор на сценографијата, Мартин Каров, кој што беше задолжен за звучниот дизајн, како и за авторот на сонговите за претставата Константин Плевнеш.

Директорот на театарот Калин Серменов на прес-конференцијата изјави дека тоа е историски настан на уметничките поврзувања помеѓу Балканот и Европа и и посака на „Глобална комедија“ долготраен живот на сцената на Сатиричен театар и на многу меѓународни фестивали.

На премиерата во Софија присуствуваа и француските актери Филип Морино и Наташа Машкиевич, од парискиот театар Белвил, кадешто Глобална комедија ќе се игра во текот на следната театарска сезона.