kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

 • 0
 • 1
 • 2
 • 3

Jавна расправа по предлог - стратегијата во културата 2018-2022 во Охрид

22.11.2017

Утре во Охрид (23 ноември, четврток), во хотел Нова Ривиера од 12 часот ќе се одржи една од јавните расправи што во неколку градови во Македонија се организираат за нацрт-стратегијата за културен развој на Република Македонија за 2018-2022 година. Јавната дебата е во организација на граѓанското здружение Јадро и Министерството за ... Повеќе

Јавна расправа за Нацрт - правилникот за услови, критериуми и постапка за месечни надоместоци на самостојните уметници

21.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека на 23 ноември 2017 година (четврток) со почеток во 11 часот во објектот на Министерството за култура во Скопје ќе одржи јавна расправа по текстот на нацрт - правилникот за утврдување на условите, критериумите и постапката за доделување месечни надоместоци ... Повеќе

Соопштение за доделување на државната награда „Св.Климент Охридски“ за 2017 година

21.11.2017

Одборот за доделување на државната награда „Св.Климент Охридски“, согласно Законот за државните награди, Законот за изменување и дополнување на законот за државните награди („Службен весник на Р.М.“ бр.52/06,54/07 и 74/12)  и Правилникот за работа на Одборот, на својата  седница, одржана на 7.11.2017  година донесе Одлука за доделување на државната награда ... Повеќе

Во Прилеп денес јавна расправа по нацрт-стратегијата за култура

21.11.2017

Денеска во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп со почеток  во 13 часот ќе се одржи јавна расправа по нацрт-стратегијата за култура 2018-2022 што ја организира Министерството за култура, во партнерство со граѓанската организација ... Повеќе

Денес-јавна расправа по нацрт-стратегијата за култура во Тетово

17.11.2017

Денеска во Центарот за култура во Тетово во 13 часот ќе се одржи јавна расправа по нацрт-стратегијата за култура 2018-2022 што ја организира Министерството за култура, во партнерство со граѓанската ... Повеќе

Соопштение на Министерството за култура за загрижувачките состојби по дождот во објектите на културата низ Македонија

16.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста дека по првичните информации за сериозни штети предизвикани од дождот во повеќе национални установи, заменик-министерот за култура на Република Македонија, Владимир Лазовски, веднаш излезе на увид и ги посети објектите на Драмскиот театар и Музејот на Македонија, додека министерот за култура, ... Повеќе

Нацрт - правилник за утврдување на услови, критериуми и постапка за доделување месечни надоместоци на самостојните уметници

13.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија го објавува и го става на јавна расправа нацрт - правилникот за утврдување на условите, критериумите и постапката за доделување месечни надоместоци на самостојните ... Повеќе

Известување за одржување на Конференцијата: „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна соработка“

10.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека во соработка со Извршната агенција за образование, аудиовизуелна дејност и култура при Европската комисија (Сектор за култура) и Агенцијата за филм на РМ, организира конференција на тема: „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна соработка“, која ќе се одржи на ... Повеќе

Известување за почеток на процес на подготовка на Предлог на закон за престанување на важење на Законот за поддршка на домашната музичка продукција

10.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека на Единствениот национален електронски регистар на прописи - ЕНЕР (www.ener.gov.mk) и преку е-Влада, е извршена објава на Известување за почеток на процес на подготовка на Предлог на закон за престанување на важењето на Законот за поддршка на домашната музичка ... Повеќе

Нацрт - стратегија за културен развој 2018 - 2022 - втор неофицијален текст (нелекторирана верзија)

7.11.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја објавува неофицијалната и нелекторирана верзија на вториот нацрт на стратегијата за културен развој 2018 - ... Повеќе

Трета информативна сесија за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

7.11.2017

Целта е заинтересираните да се запознаат подобро со целите и приоритетите на конкурсот и да ги дознаат сите информации потребни за подготвување поуспешна апликација ..... Повеќе

Втора информативна сесија (онлајн) за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

31.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија утре (1 ноември 2017 година) организира онлајн информативна сесија за сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 година. Втората информативна сесија ќе се одржи онлајн утре од 14 до 16 часот на официјалната Фејсбук страница на ... Повеќе

Прва информативна сесија за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

24.10.2017

Министерството за култура утре во 15 часот во просториите на Мултимедијалниот центар „Мала станица“ на Националната галерија на Македонија ја организира првата информативна сесија за сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 година. Целта е заинтересираните да се запознаат подобро со целите и ... Повеќе

Објавување на ЕНЕР на Нацрт - извештај за ПВР и Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за авторското право и сродните права

20.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека денес на Единствениот национален електронски регистар на прописи - ЕНЕР (www.ener.gov.mk) и преку е-Влада, е извршена објава на Нацрт - извештајот за проценка на влијанието на регулативата и Нацрт - текстот на Предлогот на закон за изменување и дополнување на ... Повеќе

Информативни сесии за Годишниот конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 година

20.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста и сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 дека ќе организира информативни сесии, со цел сите заинтересирани да се запознаат подобро со целите и приоритетите на конкурсот и да ги дознаат сите ... Повеќе

Резултати од вториот конкурсен рок - Манифестација „Нов културен бран“ во 2017 година

13.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ги објавува извештајот на конкурсната комисија за вториот конкурсен рок на Манифестацијата „Нов културен бран“ за 2017 година, како и списокот на одобрени проекти од страна на конкурсната ... Повеќе

Повик за учество на јавна расправа за нацрт - стратегијата за културен развој на РМ 2018-2022

13.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ги повикува сите заинтересирани страни да се пријават за учество на јавната расправа за нацрт - стратегијата за културен развој на Република Македонија за 2018 – 2022 година, која ќе се одржи на 18 октомври 2017 година во Музејот на современа уметност во Скопје, ... Повеќе

Повик на Делегацијата на ЕУ во Скопје за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година

12.10.2017

News image

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека Делегацијата на Европската Унија во Скопје на 9.10.2017 година објави „Повик за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година“, наменет  за институциите од областа на културното наследство и  организациите од останантите културни и креативни сектори. ... Повеќе

Објавување на првични резултати од Конкурсот за финансирање преводи на репрезентативни и квалитетни дела од македонската книжевност на странски јазици

10.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста дека во текот на 2017 година, до Министерството за култура пристигнаа 21 апликација од 15 издавачки куќи за финансирање преводи на репрезентативни и квалитетни дела од македонската книжевност на странски јазици. Комисијата задолжена за разгледување на пристигнатите пријави по Конкурсот за 2017 ... Повеќе

Исправка во пријавата за литература и издавачка дејност на Конкурсот за Годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018-та

6.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека во пријавата за литература и издавачка дејност на Конкурсот за Годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018 година е направена ненамерна техничка грешка. Имено, на страницата бр.4 од Пријавата, во поглавјето III - Оцена, критеруми и мерила, ... Повеќе

Реакција на Министерството за култура за отвореното писмо на Лабина Митевска упатено до Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев

4.10.2017

Во врска со отвореното писмо на актерката и продуцент Лабина Митевска упатено до Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, поврзано со колумната на Златко Теодосиевски со наслов „Политикантски памфлет“ објавена на 2 октомври 2017 година на порталот „Плусинфо“,  Министерството за култура на Република Македонија децидно ги отфрла обвинувањата ... Повеќе

Соопштение на Министерството за култура за неможноста за доделување на Државната награда „23 Октомври“

4.10.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека поради блокирањето на собраниската комисија за избори и именувања од страна на партијата ВМРО-ДПМНЕ и ненавремено спроведување на изборот на Одборот за доделување на наградата во Собранието на Република Македонија и другите постапки поврзани со распишувањето на конкурсот, годинава не ... Повеќе

Одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ во 2017 година

26.9.2017

News image

Одборот за доделување на државната награда”11 Октомври“, согласно Законот за државните награди, Законот за изменување и дополнување на законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06,54/07 и 74/12) и Правилникот за работа на Одборот, на својата последна седница донесе О Д Л У К А за доделување на државната награда,,11 Октомври“ ... Повеќе

Нацрт - стратегија за културен развој 2018 - 2022 - првичен неофицијален текст (нелекторирана верзија)

18.9.2017

News image

Министерството за култура на Република Македонија ја објавува неофицијалната и нелекторирана верзија на првичниот нацрт на стратегијата за културен развој 2018 - ... Повеќе

Соопштение од прес конференцијата на министерот за култура на Република Македонија на тема „Зборот е збор - 100 дена Влада на Република Македонија“

18.9.2017

News image

Министерот за култура на Република Македонија, на прес конференција одржана во Владата на Република Македонија, ги претстави пред јавноста клучните постигнувања во првите 100 дена од мандатот на новата Влада на Република Македонија во областа на ... Повеќе

Министерството за култура го поттикнува граѓанското учество во развојот на културните политики

14.9.2017

Министерството за култура на Република Македонија денес (четврток, 14.09.2017) во Кинотеката на Македонија организираше Форум за политики како место за дискусија за процесот на развој на стратегијата за културен развој (2018-2022). Околу осумдесет претставници на организациите на граѓанското општество, културни работници, уметници и активисти, како и претставници на релевантни институции, ... Повеќе

Форум за развој на културните политики и претставување на првичниот нацрт на стратегијата за културен развој (2018-2022)

13.9.2017

Министерството за култура на Република Македонија, на 14 септември 2017 година (четврток) со почеток во 10:00 часот во Кинотека на Македонија во Скопје, организира Форум за развој на културните политики, кој ќе обезбеди место за дијалог поврзан со процесот на развивање на стратегијата за културен развој (2018-2022). Организацијата на форумот ... Повеќе

Презентација и дискусија: „Креативноста во Креативна Европа – потпрограма Култура“ (12.09.2017)

11.9.2017

Министерството за култура на Република Македонија (Одделение за Креативна Европа – потпрограма Култура) во соработка Филмскиот фонд на Република Словачка (Канцеларија за Креативна Европа – Култура) организираат презентација и дискусија на тема: „Креативноста во Креативна Европа – потпрограма Култура“, кои ќе се одржат на  12 септември 2017 година со почеток ... Повеќе

Инфоден и работилница посветени на категоријата Проекти за соработка на програмата Креативна Европа на ЕУ

25.8.2017

Министерството за култура на Република Македонија, во соработка со Министерството за култура на Република Хрватска на 29 август со почеток во 10:30 часот, во просториите на ЕУ Инфоцентарот во Скопје организира „Инфоден и работилница посветени на категоријата Проекти за соработка на програмата Креативна Европа на ... Повеќе

Известување за јавни дискусии за Програмата „Креативна Европа“ на ЕУ во рамки на фестивалите Македокс и Струшки вечери на поезијата

22.8.2017

Канцеларија на Креативна Европа - Култура и МЕДИА при Министерството за култура на Република Македонија и Агенцијата за филм на Република Македонија, во соработка со Министерството за култура на Република Бугарија (Канцеларија на Креативна Европа – Култура) и Канцеларијата на Креативна Европа - МЕДИА на Република Чешка, ќе учествуваат со ... Повеќе

Известување за именување на членови на Управниот одбор на Манифестацијата „Струшки вечери на поезијата“

21.8.2017

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, донесе одлука за именување на членови во Управниот одбор на Манифестацијата „Струшки вечери на поезијата“. Како членови на Управниот одбор на Струшките вечери на поезијата од редот на истакнати уметници и културни работници се именувани проф. д-р Елизабета Шелева (претседател на Управниот ... Повеќе

Соопштение за употребата на службените картички од страна на функционерите на Министерството за култура во периодот 2011 – 2017 година

18.8.2017

Во врска со објавените информации од јавен карактер од страна на Министерството за култура на Република Македонија, а кои се однесуваат на трошоците направени преку службените картички на носителите на највисоки функции во структурата на Министерството во периодот од 2011 до 2017 година, ја известуваме јавноста дека во Министерството за ... Повеќе

Министерот Алаѓозовски во посета на Македонската филхармонија, новата сезона почнува на време со големо изненадување

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски го посети објектот на НУ Македонска филхармонија во Скопје, со цел да се запознае поподробно со состојбата со завршните зафати на објектот и активностите на Филхармонијата за почеток на новата сезона.

1_Filharmonija_Septemvri_2017

Повеќе...

Вечерва почнуваат Деновите на комедија во Куманово

Вечерва во ЦК „Трајко Прокопиев“ во Куманово,  со претставата  „Целото тело тука ме боли“ на Градскиот театар „Јазавац“ од Бања Лука, ќе биде отворено 20-тото издание на „Деновите на комедија“.

komedija

Повеќе...

Објавен редизајнираниот Конкурс за Годишната програма во културата за 2018: Пошироки можности и поедноставен начин на аплицирање

На денешната прес-конференција во Даут-пашиниот амам во Скопје Министерството за култура го објави Конкурсот за Годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018 година. „Моделот што сега го нудиме ќе излезе во пресрет на културната јавност која имаше забелешки на досегашните конкурси, и ќе отвори можности за рамноправен и децентрализиран пристап со кој ќе се покажат вистинските вредности во културата“, истакна министерот за култура, Роберт Алаѓозовски.
press_Konkurs_Godisna_programa_2018_30_sept_2017

Повеќе...

Алаѓозовски од Битола: Фестивалот „Браќа Манаки“ ќе има постабилна и посовремена иднина

На затворањето на 38-то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во саботата во Битола, министерот за култура на Република Македонија, Роберт  Алаѓозовски му ја врачи Специјалната „Златната Камера 300“ за особен придонес во светската филмска уметност на режисерот Милчо Манчевски.

manaki_zavoranje_30_sept_2017

Повеќе...

Годишни конкурси за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 година по дејности и области

 
ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА
 
Врз основа на член 62 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија” бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12,
23/13, 187/13, 44/14, 61/15, 154/15 и 39/16) Министерството за култура објавува

 

ГОДИШНИ КОНКУРСИ

 ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ

ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО КУЛТУРАТА

ЗА 2018 ГОДИНА ПО ДЕЈНОСТИ И ОБЛАСТИ

 

 

I. ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Министерството за култура на конкурсите за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 година ќе поддржи проекти кои се во функција на развој, афирмација и промоција на културата во Република Македонија, во следниве дејности и области:

 • визуелни уметности, архитектура и дизајн;
 • фолклор, музичка и музичко-сценска дејност;
 • драмска дејност;
 • литература и издавачка дејност;
 • интердисциплинарни проекти;
 • заштита на недвижното, движното (библиотечна дејност, музејска дејност, заштита на аудиовизуелни добра) и неметаеријалното културно наследство;
 • меѓународна дејност.


III. УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО НА КОНКУРСИТЕ

 • Право на учество на Конкурсите имаат правни лицави физички лица, државјани на Република Македонија.
 • Под правни лица се подразбираат установи од областа на културата (локални или приватни), здруженија, сојузи, асоцијации, трговски друштва, трговци поединци и слично, регистрирани во Република Македонија за дејности од областа на културата.
 • Правните и физичките лица, кои имале поддржани проекти од Министерството за култура во претходниот период, треба да ги имаат исполнето сите обврски во согласност со склучените договори со Министерството за култура.
 • На Конкурсот НЕ учествуваат национални установи од областа на културата. Националните установи, во согласност со Законот за културата, во јуни во тековната година донесуваат нацрт-годишна програма за работа на установата и ја доставуваат до Министерството за култура.


IV. КАТЕГОРИИ, ПРИОРИТЕТИ, КРИТЕРИУМИ И МЕРИЛА

 • Категориите, приоритетите, критериумите и мерилата врз чија осна ќе се врши оцена на проектите по одделни дејности, односно области се содржани во Пријавите кои се составен дел на конкурсот.

V. ПРОЦЕНТ НА УЧЕСТВО НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВО ФИНАНСИРАЊЕТО НА ПРОЕКТИТЕ

 • Процентот на учество на Министерството за култура во финансирањето на проектите е согласно средствата предвидени за финансирање на проекти од национален интерес во Буџетот на Република Македонија за 2018 година.

 

VI. НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ И РОК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРИЈАВИТЕ

 • Пријавите по дејности и области кои се составен дел од Конкурсите по дејности и области, се објавени на страниците на Министерството за култура на денот на објавување на овие Конкурси.
 • Пријавите задолжително се преземаат од веб-страницата на Министерството за култура www.kultura.gov.mk, и истите се пополнуваат во електронска форма со впишување на податоци на означеното место и потпишуват од овластено лице и се доставуваат во печатена форма во Министерството за култура. За секој проект се пополнува одделна пријава.
 • Пријавите се достават до Министерството за култура по пошта (ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61, 1000 Скопје), со датум на поштенскиот жиг, или лично во пи­сар­ни­цата на Министерството најдоцна до 16.30 часот во работните денови.
 • Нема да бидат разгледувани следниве пријави: доставени по истекот на рокот на Конкурсот, пополнети на несоодветен образец, доставени по електронска пошта, нецелосно пополнети и некомплетни пријави без приложена документација која задолжително се бара. Материјалите доставени со пријавите на Конкурсите не се враќаат.
 • Конкурсите траат од 30.9.2017 до 15.11.2017 година.

VII. ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД КОНКУРСОТ

 • Сите учесници на Конкурсите за резултатите ќе бидат известени согласно Законот за културата.
 • Резултатите од Конкурсите ќе бидат објавени на веб-страницата на Министерството за култура.
 • Објавените резултати од Конкурсите ќе содржат информации за носителот на проектот, краток опис, период и локација на имплементација, побарана и доделена поддршка од страна на Министерството за култура.

VIII. ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ

 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за визуелни уметности, архитектура и дизајн може да се добијат во Секторот за дејности од областа на културата, Одделение за визуелни уметности, архитектура и дизајн, на телефонскиот број 02/3240-556, кај одговорното лице Марија Станчевска-Ѓоргова.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за фолклор, музичка и музичко-сценска дејност може да се добијат во Одделението за центри на културата,  фолклор и музичко-сценска дејност на телефонските броеви 02/3289-797 и 02/3240-547, кај одговорните лица Лилјана Мострова, Ирина Марковска и Мандика Нича.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за драмска дејност може да се добијат во Одделението за драмска и филмска дејност на телефонскиот број 02/3240-548, кај одговорното лице Снежана Иванова-Китанова.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за литература и издавачка дејност може да се добијат во Секторот за издавачка дејност (Сектор за книга), на телефонските броеви 02/3240-574 и 02/3240-575, кај одговорните лица Весна Ѓуровска, Даниела Бишкоска и Емина Пројка.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за интердисциплинарни проекти може да се добијат во Секторот за дејности од областа на културата на телефонскиот број 02/3240-548, кај одговорното лице Снежана Иванова-Китанова.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за заштита на културно наследство може да се добијат во Секорот за заштита на културното наследство, и тоа во: Одделението за недвижно културно наследство и заштита на аудиовизуелните добра (02/3207-405 и 02/3207-455) кај одговорното лице Елена Павлова, Одделението за музејска дејност и за заштита на нематеријалното културно наследство (02/3207-417 и 02/3207-428) кај одговорното лице м-р Александар Јорданоски и Одделението за библиотечна дејност (02/3207-415, 02/3207-427 и 02/3207-437) кај одговорното лице Зоја Андоновска.
 • Дополнителни информации во врска со Конкурсот за меѓународна дејност може да се добијат во Секторот за меѓународна соработка и соработка со УНЕСКО кај одговорните лица и следните телефонски броеви: Лидија Топузовска 02/3240-517, Ирина Кроткова 02/3240-518, Татјана Краљевска–Лазарова 02/3240-591 и Љубица Стефановска  02/3240-533.

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА

ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61

1000 Скопје

Република Македонија

Teл: +389 2 3240 533 / 3240 517 / 3240 518 / 3240 591

Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

www.kultura.gov.mk

 

Конкурсни документи и пријави:

Техничко појаснување за отклучување и заклучување на заштитата на пријавите

Конкурси за проекти од национален интерес во културата за 2018 година

Пријава за драмска дејност за 2018 година

Пријава за фолклор и музичко-сценска дејност за 2018 година

Пријава за интердисциплинарни проекти за 2018 година

Пријава за културно наследство за 2018 година

Пријава за литература и издавачка дејност за 2018 година

Пријава за меѓународна дејност за 2018 година

Пријава за визуелни уметности, архитектура и дизајн за 2018 година

Нацрт на буџет за проектите од национален интерес во културата за 2018 година

 

 

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia