kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Македонија ја потпиша ревидираната Конвенција за филмски копродукции на Советот на Европа

16.10.2018

News image

Македонија во почетокот на октомври 2018 година ја потпиша ревидираната Европска конвенција за копродукции во кинематографијата на Советот на Европа, која е усвоена во 2017 година ... Повеќе

Maqedonia e nënshkroi Konventën e rishikuar për bashkëprodhime filmi të Këshillit të Evropës

16.10.2018

News image

Republika e Maqedonisë në fillim të tetorit të vitit 2018 e nënshkroi Konventën e rishikuar evropiane për bashkëprodhimet në kinematografinë e Këshillit të Evropës, që u miratua në vitin 2017 ... Повеќе

Во Велес јубилејна изложба на Војко Јаневски

16.10.2018

News image

Во ликовниот салон во Велес денеска (16 октомври) во 19:30 часот ќе биде отворена јубилејната изложба на дела од академскиот сликар од Велес Војко Јаневски, која се организира по повод 50 години од неговото ликовно творештво ... Повеќе

Në Veles, ekspozitë jubilare e Vojko Janevskit

16.10.2018

News image

Në Sallonin e Artit në Veles sot (16 tetor) në orën 19:30 do të hapet ekspozita jubilare e veprave të fotografit akademik nga Velesi, Vojko Janevski – manifestim ky që organizohet me rastin e 50-të vjetorit të krijimtarisë së tij artistike ... Повеќе

Изложба „Косовскиот модернизам - архитектонски буквар“

16.10.2018

News image

Во Музејот на Град Скопје денеска ќе биде отворена изложбата „Косовскиот модернизам - архитектонски буквар“. Автори на изложбата се проф. Илир Гјиноли и проф. Лулзим Кабаши ... Повеќе

Ekspozita “Modernizmi kosovar – abetarja arkitektonike”

16.10.2018

News image

Në Muzeun e Qytetit të Shkupit sot do të hapet ekspozita “Modernizmi kosovar – abetarja arkitektonike”. Autorë të kësaj ekspozite janë prof. Ilir Gjinoli dhe prof. Lulzim Kabashi ... Повеќе

Вечер изведба на балетската претстава „Дамата со камелии“

16.10.2018

News image

Во Македонската опера и балет денеска (16 октомври), со почеток во 20 часот, ќе биде изведена балетската претстава „Дамата со камелии“, на музика од Џузепе Верди ... Повеќе

Sonte shfaqe baleti e veprës “Zonja me kamelie”

16.10.2018

News image

Në Operën dhe Baletin e Maqedonisë sot (16 tetor) duke filluar prej orës 20, do të jepet shfaqja e baletit  “Zonja me kamelie”, me muzikë të Xhuzepe Verdi ... Повеќе

Концертен перформанс „Сонувања за заборавеното“ во Прилеп

15.10.2018

News image

Во киното „Мис Стон“ во Прилеп вечер со почеток во 20 часот ќе биде изведен  мултимедијалниот концертен перформанс „Сонувања за ... Повеќе

Performancë koncertale „Ëndërrime për të harruarën” “ në Prilep

15.10.2018

News image

  Në kinemanë „Mis Stone“ në Prilep, sonte në orën 20 do të shfaqet performanca multimediale koncertale „Ëndërrime për të ... Повеќе

Комичната опера во еден чин „66-ка“ во Свети Николе

15.10.2018

News image

Во Домот на културата „Крсте Петков Мисирков“ во Свети Николе денеска (15 октомври) во 20 часот посетителите за првпат на македонски јазик ќе можат да ја проследат комичната опера во еден чин „66-ка“ од  Жак Офенбах... Режијата е на Љупка Јакимовска, со пијано-придружба од маестро Иван Еминовиќ и со професионална солистичка ... Повеќе

Opera komike me një akt „66-ta“ në Sveti Nikole

15.10.2018

News image

Në Shtëpinë e Kulturës  „Kërste Petkov Misirkov“ në Sveti Nikole sot (15 tetor) në orën 20 artdashësit do të kenë mundësi që për herë të parë të ndjekin në gjuhën maqedonase operën komike me një akt  „66-ta“ nga Zhak ... Повеќе

Телеграма по повод смртта на Фатос Арапи

12.10.2018

News image

Министерот за култура Асаф Адеми упати телеграма со сочувство по повод смртта на познатиот албански поет и носител на највисокото признание -„Златен венец“ на  „Струшките вечери на поезијата“ за 2008 година, Фатос ... Повеќе

Telegram ngushellimi Fatos Arapi

12.10.2018

News image

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi ka dërguar telegram ngushëllimi, me rastin e vdekjes së poetit të njohur shqiptar dhe fituesit të Çmimit "Kurora e Artë" të Mbrëmjeve Strugane të Poezisë për vitin 2008, Fatos Arapi ...... Повеќе

Албанскиот театар од Скопје апсолутен победник на фестивалот „Албански театар во Македонија“

12.10.2018

News image

Албанскиот театар од Скопје, со претавата „Жени“ е апсолутен победник на 17-то издание на фестивалот „Албански театар во Македонија“, што традиционалано се одржува во Дебар ... Повеќе

Teatri Shqiptar i Shkupit fitues absolut i festivalit “Teatri shqiptar në Maqedoni”

12.10.2018

News image

Teatri Shqiptar i Shkupit me pjesën “Gratë” është fitues absolut i edicionit të 17-të të festivalit “Teatri shqiptar në Maqedoni” që zhvillohet tradicionalisht në Dibër ... Повеќе

Дрим Шорт Филм Фестивал во Струга

12.10.2018

News image

 „Еден јазик, илјада приказни“ е мотото под кое од денеска па до 14 октомври во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, ќе се одржи второто издание на „Drim Short“, фестивалот  за краток филм ... Повеќе

Drim Short Film Festival në Strugë

12.10.2018

News image

“Një gjuhë, mijëra rrëfime” është motoja me të cilën nga sot e deri më 14 tetor në Qendrën e Kulturës  “Vëllezërit Milladinovci” në Strugë do të zhvillohet edicioni i dytë i “Drim Short”, festivalit të filmit me metrazh të shkurtër ... Повеќе

Симпозиум за источно црковно пеење во Струмица

12.10.2018

News image

Во организација на Центарот за култура  „Антон Панов“ Струмица и Струмичката епархија, во  дворот на Црквата „Свети Петнаесет“ денес и утре (12 и 13 октомври ) по 8-ми пат ќе се одржи Фестивал на Источно црковно пеење, годинава збогатен со Симпозиум на тема „Источно-црковно пеење во Македонија“ ... Повеќе

Simpozium për këndimin kishtar lindor në Strumicë

12.10.2018

News image

Nën organizimin e Qendrës së Kulturës “Anton Panov” në Strumicë dhe Eparkinë e Strumicës, në oborrin e Kishës “Shën Petnaeset” sot dhe nesër (12 dhe 13 tetor) për herë të 8-të do të zhvillohet Festivali i këndimit kishtar lindor, këtë vit i pasuruar edhe me simpoziumin me temë  “Këndimin kishtar- lindor ... Повеќе

Македонско претставување на Саемот на книгата во Франкфурт

10.10.2018

News image

Саемот на книгата во Франкфурт годинава се реализира во периодот од 10 до 14 октомври, а во фокусот на македонското претставување ќе бидат нашата современа книжевност, можностите за соработка со странските партнери и, секако, сеопфатна промоција на Република Македонија како современа културна и книжевна ... Повеќе

Përfaqësimi i Maqedonisë në Panairin e Librit në Frankfurt

10.10.2018

News image

Panairi i Librit në Frankfurt këtë vit, pra në vitin 2018, do të realizohet në periudhën prej 10 deri 14 tetor, kurse në fokus do të jetë prezantimi i letërsisë sonë moderne, mundësitë për bashkëpunim me partnerët nga jashtë dhe, gjithsesi, do të jetë një promovim gjithëpërfshirës i Republikës së ... Повеќе

Во МОБ изведба на операта „Кавалерија рустикана“

10.10.2018

News image

На сцената на Македонската опера и балет вечер (10 октомври) ќе биде изведена операта „Кавалерија рустикана“ од италијанскиот композитор Пјетро Маскањи ... Повеќе

Në OBM shfaqet opera “Kavaleria rustikana”

10.10.2018

News image

Në skenën e Operës dhe Baletit Maqedonas sonte (10 tetor) do të shfaqet opera “Kavaleria rustikana”, nga kompozitori italian Pjetro Maskanji ... Повеќе

Концерт на „Танец" по повод јубилејот на Центарот за култура - Битола

10.10.2018

News image

Со концерт на Ансамблот за народни игри и песни „Танец“, вечер (10 октомври) со почеток во 20 часот во Центарот за култура во Битола ќе биде одбележана 38-годишнината од основањето на оваа национална установа ... Повеќе

Koncert i „Tanec” me rastin e Jubileut të Qendrës së Kulturës –Manastir

10.10.2018

News image

Me koncertin e Ansamblit të këngëve dhe valleve “Tanec”, sonte (10 tetor) në orën 20, në Qendrën e Kulturës së Manastirit do të shënohet  38- vjetori i themelimit të këtij institucioni nacional ... Повеќе

Гостување на Заводот и музеј - Битола во Берат, Албанија

10.10.2018

News image

„Традиционалната архитектура во Битола и во Битолскиот Регион“ е насловена изложбата што ќе биде отворена денеска (10 октомври) во 12:00 часот во Етнолошкиот музеј во Берат , Република Албанија ... Повеќе

Enti dhe Muzeu – Manastir i ftuar në Berat, Shqipëri

10.10.2018

News image

„Arkitektura tradicionale në Manastir dhe Rajonin e Manastirit” titullohet ekspozita që do të hapet sot (10 tetor) në orën 12 në Muzeun etnologjik në Berat, Republika e Shqipërisë ... Повеќе

Десетти мултиетнички детски фестивал во Битола

10.10.2018

News image

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Битола  (летна сцена) денеска (10 октомври), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи 10-от Мултиетнички детски фестивал ... Повеќе

Festivali i dhjetë multietnik për fëmijë në Manastir

10.10.2018

News image

Në Qendrën e Lulturës “Vëllezërit Milladinovci” në Manastir sot (10 tetor), në orën12 do të zhvillohet Festivali i dhjetë multietnik për fëmijë. Në kuadër të Festivalit do të performojë Studioja e baletit modern BAH nga Struga, SHKA “Ilinden” nga Struga, „Rrezet e Strugës“, Shoqata Kulturore-Artistike VALC, si edhe do të ... Повеќе

„Не-дефиниран урбанизам“ изложба во Прилеп

10.10.2018

News image

Во ликовната галерија при Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп денеска (10 октомври) во 18:00 часот ќе биде отворена изложбата „Не-дефиниран урбанизам“ од авторите Катерина Деспот и Васка Сандева ... Повеќе

„Urbanizëm i pa-definuar “ ekspozitë në Prilep

10.10.2018

News image

Në Galerinë e Artit pranë Qendrës së Kulturës “Marko Cepenkov” në Prilep, sot (10tetor) në orën 18 do të hapet ekspozita “Urbanizëm i pa-definuar” me autorë Katerina Despot dhe Vaska Sandeva ... Повеќе

Слики со мотиви од македонските градови изложени во Велес

Во Ликовниот салон во Велес , од вчера (24 јануари 2018) е отворена тематска изложба насловена „Урбани документи: пејзаж - град - предел“, на Националната галерија на Македонија...

izlozba_ngm_veles_24_jan_208

Повеќе...

Крушево: Културно-уметничка програма, се одбележува денот на раѓање на Тоше Проески

Со пригодна културно-уметничка програма, денес (четврток 25 јануари) во Крушево се одбележува роденденот на македонската и балканска музичка ѕвезда Тоше Проески, кој трагично го загуби животот во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година кај Нова Градишка, Хрватска...

tose_izlozba

Повеќе...

Во Кавадарци отворена изложба на дела од Кичевската ликовна колонија

Изложба со дела од Кичевската ликовна колонија е отворена синоќа во галеријата при Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ во Кавадарци...

tri-chetki

Повеќе...

Во Куманово гостува изложбата „Велес низ стари фотографии“

Во изложбениот салон на Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово вечерва во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Велес низ стари фотографии“...

zlozba_kumanovo_veles_fotografii_25_jan_2018

Повеќе...

Кинескиот танцов спектакл, по Велес вечерва во МНТ

Вечерва во Македонскиот народен театар, во 20 часот, Пекиншката академија за танц ќе ја изведе претставата „Фен Мо“. Гостувањето е дел од програмата на Танц фест-Скопје, а со овој настап Скопје танц академијата ја отвора сезоната на Годината на танцот....
tanc_fest

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia