Соопштенија

МАНИФЕСТАЦИЈА „НОВ КУЛТУРЕН БРАН“2017

Со цел да се обезбеди деметрополизација, деконцентрација на културата, истата да се дисперзира во локалните средини, да се збогати, омасови, интензивира, динамизира и раздвижи културната понуда, од крајот на август до почетокот на октомври 2017 г (или до исцрпување на средствата) Министерството за култура ќе ја  реализира манифестацијата „Нов културен бран“.

Наместо како што беше конципирана претходно додека се нарекуваше „Топол културен бран“, кога општините се јавуваа како единствени организатори и апликанти на конкурсот на манифестацијата, интенцијата е да се поттикне и активира независната културна  сцена, а за остварување на ваквите заложби, право за учество и конкурирање со проекти за манифестацијата ќе имаат здруженија на граѓани, асоцијации, фондации и поединци од областа на културата кои треба да имаат квалитетна, естетизирано профилирана и вредносно издржана понуда. На тој начин ќе се воспостави и конкурентност, раздвижување и вдахнување на нови и свежи импулси во осмислувањето и унапредувањето на дејноста во целина.

Идејата е да се поттикне значењето на граѓанскиот сектор преку делувањето на невладините организации, здруженија и асоцијации од областа на културата, за кои се смета дека можат да внесат „посвежи“ идеи и поиновативни пристапи во креирањето на културната понуда, во пософистициран и естетизиран пристап во конципирањето на проекти кои се во слух со времето. Отстапувањето „простор“ за нив ќе ја покаже желбата и отвореноста за поинаков, слободен пристап до создавањето и презентирањето на културниот и уметничкиот „продукт“, а  можноста за паралелни случувања ќе ја надополнуваат официјалната, институционална форма на делување.

Преку проектот, Министерството за културата  ќе настојува да обезбеди „култура до сите и за сите“. Освен во установите од областа на културата, локациите на одржување на културните и уметничките содржини ќе бидат користени и други јавни и алтернативни простори, дури и нефункционални, руинирани објекти или простори кои можат да се „оживеат“ и да се „рестартираат“ како уметничка сцена.

Осврнувајќи се на обемот и карактерот на настани кои беа реализирани во претходните години, ќе се констатира дека се организирани стотина настани од разни области на творештвото. Притоа, забележливи се содржини кои повеќе припаѓаат на „естрадата“, а за кои нема да има место во годишнава сесија на манифестацијата, чија цел не е естрадизација на културата, туку поддршка на вистинските и современи културни и уметнички изрази и вредности.

Во областа на музичко - сценската дејност, би се поддржале настани со разновидна жанровска содржина и тоа и од класичната и од фолклорната провиниенција, при што од самиот карактер на настаните ќе треба да се избира и локацијата на одржувањето (камерни, хорски или солистички концерти, настапи на фолклорни ансамбли, пејачки групи, изворни оркестри, рок, џез, гаражни бендови и сл.)

Во рамките на театарската дејност, би било пожелно за изведба да се понудат претстави кои се адаптибилни за отворен простор, пред се со малубројна актерска екипа и неоптоварени со гломазна сценографија и техника. Таквите претстави, со својата мобилност како адут, би можеле да гостуваат на повеќе места.

Ликовната дејност, освен преку вообичаени претставувања на самостојно или групно творештво, би била застапена преку разновидни уметнички делувања, во урбан и природен простор, преку интервенции, акции, хепенинзи и други креативни „вон-уметнички“ форми на делување. Интересен пристап би можел да биде и своевидното естетско преобликување на некои руинирани урбани делови и објекти, на кои ќе им се даде ново уметничко видување и смисла.  

Од областа на литературата, интересен би бил пристапот на симбиоза на книжевниот и поесткиот збор со други видови уметнички изрази, на локации од каде што силно ќе рефлектира „ехото“ на пишаниот збор  (Кокино, Матка на пример).

Предност при изборот на проекти би имале мали мобилни содржини, кои би биле реализирани барем во неколку регионални и локални средини. 

КОНКУРС ЗА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НОВ КУЛТУРЕН БРАН“ ВО 2017 ГОДИНА

ПРИЈАВА ЗА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НОВ КУЛТУРЕН БРАН“ ВО 2017 ГОДИНА

Доставување информација од јавен карактер до пратеници на Собранието на РМ за нови вработувања во Министерството за култура

По барање за слободен пристап до информации од јавен карактер од 24.07.2017 од страна на пратенииците во Собранието на Република Македонија, Драган Данев, Дафина Стојановска, Антонијо Милошоски, Ванковер Манчев, Зоран Илиоски, Нада Ципушева, Димитар Стеванџија, Иван Иванов, Крсто Мукоски, Љупчо Димовски, Жаклина Пешевска, Лилјана Затуроска, Панцо Минов и Сашо Василевски, доставено до Министерството за култура на Република Македонија на 27.07.2017, а во врска со нови вработувања во Министерството за култура од 01.06.2017, Министерството за култура го подготви и го испрати до барателите следниот одговор:

Повеќе...

Соопштение за разрешување на директорот во Н.У Македонска филхармонија - Скопје и именување на в.д директор

Министерството за култура на Република Македонија донесе решение за разрешување на Маја Чанаќевиќ од функцијата директор на Националната установа Македонска филхармонија - Скопје. За вршител на должноста директор во оваа установа е назначен Виктор Илиески, член на ансамблот на Филхармонијата.

Повеќе...

Известување за Барањето на Министерството за култура до Државниот завод за ревизија за спроведување на вонредна ревизија на регуларноста на работењето на Министерството

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека упати барање за вонредна ревизија на регуларност на работењето на Министерството до Државниот завод за ревизија (ДЗР).

Повеќе...

Назначен в.д директор на НУ Центар за култура „Григор Прличев“ - Охрид

Министерството за култура на Република Македонија донесе решение за разрешување на Горан Стојановски од функцијата директор на Националната установа Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид. За вршител на должноста директор во оваа установа е назначен актерот Стрезо Стаматовски.

Повеќе...

Министертвото за култура назначи в.д. директор на Драмски театар

Министерството за култура донесе решение за разрешување на Роберт Вељановски од функцијата директор на Националната установа Драмски театар  - Скопје. За вршител на должноста директор на НУ Драмски театар е назначен актерот Сашо Тасевски, член на ансамблот на Драмски театар.

Повеќе...

Реакција на невистинитите наводи на г-ѓа Весела Честоева, поранешна директорка на НУ Археолошки музеј на Македонија – Скопје, изнесени на гостувањето на ТВ Нова

Министерството за култура на Република Македонија во целост ги демантира невистините изнесени на гостувањето на ТВ Нова на 22.07.2017 од страна на г-ѓа Весела Честоева, претходен директор на Националната установа Археолошки музеј на Македонија - Скопје.

Повеќе...

Известување за јавноста за одлуки за разрешување на директори во национални установи на културата

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски денеска донесе решение за разрешување на директорите во НУ Театар за деца и младинци – Скопје, Братислав Димитров, како и на  НУ Театар Комедија – Скопје, Јелена Жугиќ. Како вршителка на должноста директор во Театарот за деца и младинци – Скопје е именувана Катарина Илиевска - Силјановска, додека за вршителка на должноста директор во Театар Комедија – Скопје е именувана Мирјана Поповска - Ристов.    

Повеќе...

Информативна сесија за „Проекти за литературни преводи“

_

Овој настан е еден од редовните кои ние ги организираме особено пред и за време на повиците за аплицирање за одредени категории во случајот литературни преводи бидејќи крајниот рок е 25 јули ...

Повеќе...

Објавена програмата на 29-тата Поетска ноќ во Велестово

Velestovo_1

И оваа година покровители на манифестацијата се Министерството за култура на Република Македонија, Општина Охрид и Комерцијална банка ...

Повеќе...

kultura_logo_2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија