Соопштенија

Трета информативна сесија за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

Целта е заинтересираните да се запознаат подобро со целите и приоритетите на конкурсот и да ги дознаат сите информации потребни за подготвување поуспешна апликација ...

Повеќе...

Втора информативна сесија (онлајн) за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

Министерството за култура на Република Македонија утре (1 ноември 2017 година) организира онлајн информативна сесија за сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 година. Втората информативна сесија ќе се одржи онлајн утре од 14 до 16 часот на официјалната Фејсбук страница на Министерството за култура https://www.facebook.com/Ministerstvo.za.kultura/.

Повеќе...

Прва информативна сесија за Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 г

Министерството за култура утре во 15 часот во просториите на Мултимедијалниот центар „Мала станица“ на Националната галерија на Македонија ја организира првата информативна сесија за сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 година.

Целта е заинтересираните да се запознаат подобро со целите и приоритетите на конкурсот и да ги дознаат сите информации потребни за подготвување поуспешна апликација. Првата информативна сесија ќе опфати седум паралелни инфосесии за сите конкурсни пријави по дејности.

Втората информативна сесија ќе се одржи онлајн на 1 ноември, од 14 до 16 часот на официјалната Фејсбук страница на Министерството за култура, а третата информативна сесија е закажана за 8 ноември од 15 часот во Мала станица и ќе има, исто така, седум паралелни инфосесии за сите конкурсни пријави по дејности.

Конкурсот за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2018 година беше распишан на 30 септември 2017, а рокот за пријавување е до 15 ноември 2017.

Поподробни информации за конкурсот и документите за аплицирање може да се најдат и подигнат на линкот: http://kultura.gov.mk/index.php/konkursi/3066--2018. 

Објавување на ЕНЕР на Нацрт - извештај за ПВР и Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за авторското право и сродните права

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека денес на Единствениот национален електронски регистар на прописи - ЕНЕР (www.ener.gov.mk) и преку е-Влада, е извршена објава на Нацрт - извештајот за проценка на влијанието на регулативата и Нацрт - текстот на Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за авторското право и сродните права.

Повеќе...

Информативни сесии за Годишниот конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 година

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста и сите потенцијални апликанти на Конкурсот за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2018 дека ќе организира информативни сесии, со цел сите заинтересирани да се запознаат подобро со целите и приоритетите на конкурсот и да ги дознаат сите информации, кои им се потребни за подготвување на поуспешна апликација.

Повеќе...

Резултати од вториот конкурсен рок - Манифестација „Нов културен бран“ во 2017 година

Министерството за култура на Република Македонија ги објавува извештајот на конкурсната комисија за вториот конкурсен рок на Манифестацијата „Нов културен бран“ за 2017 година, како и списокот на одобрени проекти од страна на конкурсната комисија.

Повеќе...

Повик за учество на јавна расправа за нацрт - стратегијата за културен развој на РМ 2018-2022

Министерството за култура на Република Македонија ги повикува сите заинтересирани страни да се пријават за учество на јавната расправа за нацрт - стратегијата за културен развој на Република Македонија за 2018 – 2022 година, која ќе се одржи на 18 октомври 2017 година во Музејот на современа уметност во Скопје, со почеток во 10 часот.

Повеќе...

Повик на Делегацијата на ЕУ во Скопје за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека Делегацијата на Европската Унија во Скопје на 9.10.2017 година објави „Повик за проекти поврзани со Европската година на културно наследство 2018 година“, наменет  за институциите од областа на културното наследство и  организациите од останантите културни и креативни сектори.

Delegacija_EU_konkurs_evropska_godina_na_kulturata_2018 

Повеќе...

Објавување на првични резултати од Конкурсот за финансирање преводи на репрезентативни и квалитетни дела од македонската книжевност на странски јазици

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста дека во текот на 2017 година, до Министерството за култура пристигнаа 21 апликација од 15 издавачки куќи за финансирање преводи на репрезентативни и квалитетни дела од македонската книжевност на странски јазици.

Комисијата задолжена за разгледување на пристигнатите пријави по Конкурсот за 2017 година, во состав:  Ненад Стевовиќ, Лидија Капушевска Дракулевска и Рами Камбери, ги разгледа пристигнатите пријави и предложи финансиски да се поддржат  преводи на 16 дела, за кои е утврдено дека поседуваат уредна пријава и комплетна документација.

         Од пристигнатите пријави се одбиени три апликации и тоа пријавата на издавачката куќа „Ниу Миц“ од Република Србија за превод на делото „Те сакам, тоа е вистината“ на Александар Алексов на српски јазик, како и пријавите на издавачката куќа „Арка“ од Република Србија  за превод на делата „Рогот на љубовта“ на Божин Павловски и „Читање на ненапишаното“ на  Христо Петрески. 

Воедно, пријавите на издавачката куќа „ИЗИДА“ од Софија, Бугарија за превод на делата „Балкански клуч“ од Луан Старова и делото „Вежби за Иби Пајко“ од Оливера Николова на бугарски јазик, Комисијата ќе ги разгледа на својот следен состанок.

Првичната листа на избрани апликации може да се најде и сочува на следниот линк:

Првична листа на избрани апликации од Конкурсот за финансирање преводи на репрезентативни и квалитетни дела од македонската книжевност на странски јазици

Исправка во пријавата за литература и издавачка дејност на Конкурсот за Годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018-та

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека во пријавата за литература и издавачка дејност на Конкурсот за Годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018 година е направена ненамерна техничка грешка.

Имено, на страницата бр.4 од Пријавата, во поглавјето III - Оцена, критеруми и мерила, во првично објавената пријава беше посочено дека „секоја издавачка куќа има право годишно да аплицира за издавање до 25 публикации“. Точната бројка на публикации со кои може да аплицираат издавачите е најмногу 10 публикации (поединечни наслови).

Им се извинуваме за овој ненамерен пропуст на потенцијалните апликанти, коригираната пријава е веќе достапна на објавата на Конкурсот, која може да ја пронајдете на следниот линк: 

http://kultura.gov.mk/index.php/konkursi/3066--2018-

kultura_logo_2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија