Соопштенија

Нацрт - стратегија за културен развој 2018 - 2022 - последен неофицијален текст (нелекторирана верзија)

Министерството за култура на Република Македонија ја објавува последната (неофицијална и нелекторирана) верзија на нацрт - стратегијата за културен развој 2018 - 2022...

Повеќе...

Соопштение за неможноста за доделување на Државната награда „Мито Хаџи Василев – Јасмин“ за 2017 година

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека поради неспроведување на процедурата од страна на Комисијата за избори и именувања и Собранието на Република Македонија за избор на Одборот за доделување на Државната награда „Мито Хаџи Василев – Јасмин“ за 2017 година, којшто требаше да го распише Конкурсот и да ги спроведе постапките за избор на наградените, годинава оваа државна награда не може да се додели.

Повеќе...

Министерството за култура, Агенцијата за филм и филмските професионалци постигнаа договор за унапредување на состојбите во филмската дејност

На средбата што се одржа вчера (понеделник, 18 декември 2017) во Министерството за култура на Република Македонија, министерот за култура, директорот на Агенцијата за филм и претставници на филмските професионалци договорија неколку заеднички чекори, чија цел е унапредување на состојбите во филмската дејност...

Повеќе...

Завод и музеј Охрид со кривична пријава до поранешната директорка, со неспроведување на судска одлука нанела финансиска штета за Буџетот

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека Н.У Завод и Музеј Охрид поднесе кривична пријава против поранешната директорка на оваа установа, поради големата финансиска штета врз Буџетот на РМ, настаната од непостапување по судска одлука од страна на поранешната раководителка на Музејот во случајот со судскиот спор за потпорните ѕидови до музејскиот комплекс „Куќа на Робевци“ меѓу установата и еден од соседите...

Повеќе...

Соопштение на Министерството за култура по денешниот протестен собир на филмските работници

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека има целосно разбирање за барањата за достоинствен третман на филмската дејност изразени на денешниот протест на филмските работници, кој доаѓа по години, во кои отсуствуваше слух за нивните барања, а за ваквите протести имаше стигматизирање и реперкусии по учесниците. Нашите цели се заеднички. Цел и заложба на Министерството за култура и на Владата на Република Македонија е Агенцијата за филм да има добар буџет, кој ќе успее да реализира квалитетни филмски проекти што се од интерес на граѓаните и Република Македонија.

Повеќе...

Буџет за културата 2018: Помалку за административни трошоци, повеќе пари директно во културата

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски денес на прес – конференција го претстави предлог – буџетот на Министерството за култура за 2018 година и неговите клучни аспекти...

Повеќе...

Правописот на македонскиот јазик е јавно добро, сите авторски права се прецизно уредени со договор

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека издавањето на бесплатната електронска верзија од Правописот е уредено со договор, потпишан меѓу Националната и универзитетска библиотека "Св Климент Охридски" и авторите, преку нивниот полономошник и член на редакцијата, професорот д-р Живко Цветковски. Имајќи предвид дека коиздавачите на книжното издание, ИК „Култура“ и Институтот за македонски јазик, и авторите на книжното издание побараа да се откупат 2500-те примероци (Култура 2000 и 500 Институтот), овој откуп е регулиран во договорот на кој потписници се четири страни: НУБ, Институтот, застапникот и полномошникот на авторите и Издавачката куќа Култура.

Повеќе...

Мартинки и Х’дрлез впишани во Репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство

Министерството за култура ја информира јавноста дека културните обичаи поврзани со 1 март (Мартинки) и Пролетните веселби - Х’дрлез се прифатени од страна на Евалуациониот одбор и Секретаријатот за нематеријално културно наследство на УНЕСКО, што воедно значи и нивно впишување во Репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото...

Повеќе...

Прес - конференција за состојбите во МНТ, Археолошки музеј на Македонија и други објекти на културата по врнежите

Денес, министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски и директорите на Македонскиот народен театар Драган Спасов - Дац и на Археолошкиот музеј на Македонија, Горан Санев, одржаа прес - конференција  и одговараа на новинарски прашања за состојбите во МНТ, Археолошкиот музеј и други објекти на културата низ земјава по врнежите и излевањето на реката Вардар. Беше изнесен и став во врска со вчерашното откажување на преставата „Ничија земја“ од страна на актерите во МНТ....  

mnt_press_2_dec_2017

Повеќе...

Објавување на ЕНЕР на нацрт-извештај за ПВР и нацрт-предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на културното наследство

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека на Единствениот национален електронски регистар на прописи - ЕНЕР (www.ener.gov.mk) и преку е-Влада, е извршена објава на нацрт - извештај за проценка на влијанието на регулативата и нацрт -  предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на културното наследство...


Повеќе...

kultura_logo_2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија