Соопштенија

Премиера на првиот македонски детски мјузикл во Театарот за деца и младинци

Вo недела, во Театарот за деца и младинци (ТДМ) во 19 часот премиерно ќе биде прикажан првиот македонски мјузикл за деца  „Земја во која не се стигнува“ според текст на Оливера Николова, а во режија на Виолета Џолева ...

teatar_za_deca_mjuzikl

Повеќе...

Premierë e shfaqjes së parë muzikore maqedonase për fëmijë në Teatrin e Fëmijëve dhe të Rinjve

Të dielën, në Teatrin e Fëmijëve dhe të Rinjve (TFR) në orën 19 do të jepet premiera e shfaqjes së parë muzikore maqedonase për fëmijët “Vendi ku nuk arrin dot”, sipas tekstit të Olivera Nikollovës, me regji të Violeta Xholevës ...

teatar_za_deca_mjuzikl

Повеќе...

„Туја“ на Ермис Лафазановски национален претставник за меѓународната книжевна награда „Балканика“

Книгата „Туја“ од реномираниот македонски писател Ермис Лафазановски ќе биде националниот претставник за меѓународната книжевна награда  „Балканика 2018“ ...

Ermis-Lafazanovski-Tuja-koricaSP

Повеќе...

“Tuja” e Ermis Lafazanovskit, përfaqësuese nacionale e çmimit letrar ndërkombëtar “Ballkanika”

Vepra “Tuja” e shkrimtarit të shquar maqedonas Ermis Llafazanovski do të jetë përfaqësuese nacionale për çmimin letrar ndërkombëtar “Ballkanika 2018” ...

Ermis-Lafazanovski-Tuja-koricaSP

Повеќе...

НУБ „Св. Климент Охридски“ одбележува 74-годишен јубилеј

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје денеска  одбележиува 74 години од своето постоење и ќе го чествува патрониот празник ...

NUB_1

Повеќе...

BNU “Shën Kliment Ohridski” shënon jubileun e saj 74-vjeçar

Biblioteka Nacionale dhe Universitare “Shën Kliment Ohridski” – Shkup sot shënoi 74-vjetorin e ekzistimit të saj ...

NUB_1

Повеќе...

In Memoriam Почина режисерот Љубиша Георгиевски

Денеска почина еден од доајените на македонската култура, театарскиот и филмски режисер, сценарист, драмски писател и есеист, редовен професор по театарска режија и актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Љубиша Георгиевски...

Ljubisa_slika

Повеќе...

Ndërroi jetë regjisori Lubisha Georgievski

Sot ndërroi jetë një nga doajenët e kulturës maqedonase, regjisori i teatrit dhe filmit, skenaristi, dramaturgu dhe eseisti, profesori i rregullt për regjinë e teatrit dhe aktrimit në Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup, Lubisha Georgievski...

Ljubisa_slika

Повеќе...

Заменик-министерот за култура Владимир Лазовски во работна посета на Р.Бугарија

Заменик-министерот за култура, Владимир Лазовски беше во дводневна посета на Стара Загора – Бугарија каде присуствуваше на 49 фестивал на опера и балет ФОБИ...

zamenik_sasko_i_nora

Повеќе...

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski në vizitë pune në Bullgari

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski ka qëndruar në vizitë dyditore në Stara Zagora – Bullgari, ku mori pjesë ne Festivalin e 49-të të Operës dhe Baletit FOBI...

zamenik_sasko_i_nora

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија