Соопштенија

Изложба „Хероините на нашето време“ од Јана Јакимовска во Музејот на Град Скопје

Во втората сала на Музејот на Град Скопје, денеска (10 декември) во 19 часот ќе биде отворена самостојната изложба „Хероините на нашето време“ од академската сликарка Јана Јакимовска. Изложбата е омаж на жените хероини во македонското општество кои му се спротивставија на репресивниот, конзервативен, мизогин и хетеронормативен систем на вредности ...

heroini_flaer_za_mediumi

Повеќе...

Ekspozita „Heroinat e kohës sonë“ nga Jana Jakimovska në Muzeun e Qytetit të Shkupit

Në sallën e dytë të Muzeut të Qytetit të Shkupit, sot (10 dhjetor) në orën 19 do të hapet ekspozita e pavarur „Heroinat e kohës sonë“ nga piktorja akademike Jana Jakimovska. Ekspozita është homazh i grave heroina në shoqërinë maqedonase, të cilat iu kundërvunë sistemit represiv, konservator, mizogjinor dhe heteronormativ të vlerave ...

heroini_flaer_za_mediumi

Повеќе...

„Ликовната критика денес“ – годишен симпозиум на АИКА Македонија

Во организација на Управниот одбор на АИКА Македонија, денеска (10 декември)  со почеток во 14 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе се одржи годишниот симпозиум на Здружението на ликовни критичари – АИКА Македонија, со тематски наслов „Ликовната критика денес“ ...

AICA_MK

Повеќе...

„Kritika e artit figurativ sot“ – simpoziumi vjetor i AIKA Maqedoni

Nën organizim të Këshillit Drejtues të AIKA Maqedoni, sot (10 dhjetor) me fillim në ora 14, në Muzeun e Artit Figurativ – Shkup do të mbahet simpoziumi vjetor i Shoqatës së Kritikëve të Artit Figurativ – AIKA Maqedoni, me titull tematik „Kritika e artit figurativ sot“ ...

AICA_MK

Повеќе...

Втората јавна дебата за Предлог- законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи на 13 декември

Министерството за култура на 13 декември (четврток) од 10 часот во Кинотеката на Македонија ќе ја организира втората јавна дебата во врска со текстот на Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ...

logo_400

Повеќе...

Debat i dytë publik mbi Propozim-ligjin për realizimin e interesit publik në kulturë do të mbahet më 13 dhjetor

Ministria e Kulturës më datën 13 dhjetor të këtij viti (e enjte), duke filluar nga ora 10:00, në Kinotekën e Maqedonisë do të organizojë debatin e dytë lidhur me tekstin e propozim-ligjit për realizimin e interesit publik në kulturë ...

logo_400

Повеќе...

IN MEMORIAM: Почина Љупка Џундева

Почина реномираната театарската, филмска и телевизиска актерка и доајен на македонската култура, Љупка Арсова Џундева (1934-2018). Џундева припаѓаше на втората генерација актери на некогашната Висока театарска школа, а со тоа е дел од создавањето на поновата историја на театарската уметност во Македонија...

djundeva

Повеќе...

IN MEMORIAM: Ndërroi jetë Lupka Xhundeva

Ndërroi jetë aktorja e teatrit, filmit dhe televizionit dhe doajene e kulturës maqedonase, Lupka Arsova Xhundeva (1934-2018). Xhundeva i takonte brezit të dytë të aktorëve të ish Shkollës së Lartë të Teatrit dhe ishte pjesë e krijimit të historisë më të re të artit dramatik në Maqedoni...

djundeva

Повеќе...

Генералниот секретар на Гете-институтот, Еберт вечерва на КРИК фестивалот

Вечерва во 19 часот во музејот на современа уметност-Скопје почнува вториот дел од годинашното трето издание на КРИК – фестивал за критичка култура во организација на Контрапункт од Скопје ...

plakat-KRIK_1

Повеќе...

Sekretari i përgjithshëm i Gete - Institutit, Ebert, sonte në festivalin КRIK

Sonte në ora 19 në Muzeun e Artit Bashkëkohor –Shkup fillon pjesa e dytë e edicionit të tretë të sivjetshëm të festivalit KRIK, për kulturë kritike nën organizim të “Kontrapunktit” nga Shkupi ...

plakat-KRIK_1

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија