Соопштенија

Изложба на карикатури во Крива Паланка

„Бегалска криза 2018“ е насловена изложбата на карикатури од познатиот македонски карикатурист Мирослав Георгијевски – Миро, која со поддршка на Министерството за култура,  денес (16 август) во 12 часот ќе биде отворена во Центарот за култура во Крива Паланка ...

Kriva_Palanka_1

Повеќе...

Ekspozita me karikatura në Kriva Pallankë

„Kriza e refugjatëve 2018“ titullohet ekspozita me karikatura e karikaturistit të njohur maqedonas Mirosllav Georgievski – Miro, që me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës sot (16 gusht) në orën 12 do të hapet në Qendrën e Kulturës në Kriva Pallankë ...

Kriva_Palanka_1

Повеќе...

Деветто издание на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“

Со прикажување на краткометражниот филм „Вај - Фај плаза Куба“ на режисерот Адријан Келтенборн во чешко, кубанска и шпанска копродукција и на долгометражниот филм „Кеди“ на режисерката Сејда Торун во американска копродукција денес (16 август)  во Куршумли-ан ќе биде отворено деветтото издание на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“. По филмската програма на отворањето ќе се одржи и концерт на групата „Џими Барка Експириенс“...

makedox2018-min

Повеќе...

Edicioni i nëntë i Festivali të filmit dokumentar kreativ “MakeDoks”

Me projektimin e filmit me metrazh të shkurtër “Vaj –Faj plaza Kuba” të regjisorit Adrijan Keltenborn dhe kooproduksion çek, kubanez dhe spanjoll dhe të filmit me metrazh të gjatë “Kedi” të regjisores Sejda Torun me kooproduksion amerikan, sot (16 gusht) në Kurshumli Han të Shkupit do të hapet edicioni i nëntë i Festivali të filmit dokumentar kreativ “MakeDoks”. Pas programit të filmit të hapjes do të mbahet edhe një koncert i grupit “Xhimi Bara Ekspiriens” ...

makedox2018-min

Повеќе...

Соопштение за јавноста

Во вчерашното соопштение на Фондот за иновации и технолошки развој беше истакнато дека министерот за култура Асаф Адеми има семејни врски со учесник на објавениот оглас за финансиска поддршка за проекти во рамките на третиот столб на планот за економски раст. Затоа ние би сакале да ја информираме јавноста дека компанијата T-Sense-Consalting ДОО – Скопје каде г-ѓа М. Адеми имала удел, се пријавила на објавениот конкурс на 8 мај 2018 година, додека Адеми е назначен министер на 4 јуни 2018 година.

Повеќе...

Shpjegim për opinionin

Në njoftimin e djeshëm të Fondit për Inovacione dhe Zhvillim Teknologjik u përmend se ministri i Kulturës Asaf Ademi ka lidhje familjare me një pjesëmarrës në konkursin e shpallur për mbështetjen financiare të projekteve në kuadër të shtyllës së tretë të planit për rritje ekonomike. Prandaj dëshirojmë të njoftojmë opinionin se ndërmarrja T-Sense-konsalting SHPK – Shkup, ku znj. M. Ademi ka pasur një hise, ka aplikuar në konkursin publik më 8 maj 2018, ndërsa ministri Ademi e ka marrë detyrën më 4 qershor 2018. 

Повеќе...

Скопје танцовиот театар на престижен танц-фест во Њујорк

На 37-то издание на најстариот и воедно еден од најпрестижните фестивали во Њујорк, од 15-ти до 19-ти август на „Battery Dance Festival“, учество ќе земе Скопје танцовиот театар. Свеченото отворање на годинешниот фестивал ќе се одржи во паркот „Вагнер“, покрај реката Хадсон, додека пак затворањето ќе се игра во центaрот „Шимел“, двете локации се наоѓаат во Менхетен ...

Dance_Fest_Skopje_2017_-_MNT_-_SKIN__128

Повеќе...

"Teatri i Vallëzimit Shkup" merr pjesë festivalin prestigjioz të vallëzimit në Nju Jork

Në Edicionin e 37-të të një prej festivaleve më prestigjioze dhe më të vjetra në Nju Jork “Dance Festival Battery” nga 15-19 gusht do të marrë pjesë “Teatri i Vallëzimit Shkup”. Hapja zyrtare e festivalit do të mbahet në parkun “Wagner” përgjatë lumit Hadson, ndërsa mbyllja do të jetë në Qendrën “Schimmel”, ku të dyja lokacionet janë në Menheten ...

Dance_Fest_Skopje_2017_-_MNT_-_SKIN__128

Повеќе...

Концерт на Елвис Руди и Марин Ѓолма на Охридско лето

Во рамките на музичката програмата на „Охридско лето“  денеска со почеток во 21 часот, во предворјето на црквата „Света Софија“ концерт ќе имаат Елвис Руди на флејта и Марин Ѓолма на пијано од Албанија ...

Ohridsko_leto_15.08

Повеќе...

Koncert i Elvis Rudit dhe Marin Gjollmës në “Verën e Ohrit”

Në kuadër të programit muzikor të “Verës së Ohrit”, sot në orën 21, në oborrin e kishës “Shën Sofia” do të performojnë Elvis Rudi në flaut dhe Marin Gjollma në piano, nga Shqipëria ...

Ohridsko_leto_15.08

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија