Соопштенија

Проектот „Наоди” годинашен македонски претставник на 14. издание на Интернационалната изложба на архитектура во Венеција

Овој врвен светски настан од областа на архитектурата е одлична платформа за национално претставување која овозможува пред европската критика и јавност да ги презентираме актуелните архитектонски тенденции на нашите автори ... venecisko_bienale_2014_3_640

Повеќе...

Потпишан Меморандум за соработка за зголемување на фондот на аудиокниги

Потпишувањето на Меморандумот, како што истакна министерката за култура, ќе овозможи да се дефинираат обврските и одговорностите што треба да резултираат со зголемување на фондот на аудиокниги во Одделението за слепи и слабовидни лица при НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје, што ќе придонесе за унапредување на правата и потенцијалите на лицата со оштетен вид ... kanceska-milevska-dime-spasov__640

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ во 2013 година

Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“, во согласност со Законот за државните награди, Законот за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06, 54/07 и 74/12) и Правилникот за работа на Одборот, на својата седница одржана на 18.11.2013 година донесе

Повеќе...

Промовирана книга поезија од Ацо Шопов на бугарски јазик

Пред многубројните гости на промоцијата, преведувачот и илустратор на книгата Кисјов рече дека се радува на овој настан и е благодарен што сопругата и ќерката на Шопов, Светлана и Јасмина, му ја довериле задачата да биде посредник кој неговата поезија ќе им ја претстави на бугарските читатели ... KIC-Sofija-Bugarija_320

Повеќе...

Конференција за улогата на царината во заштитата на културното наследство

Конференцијата ја отворија министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, директорот на Царинската управа на Македонија, Ванчо Каргов и директорот на Државниот царински комитет на Азербејџан, Ајдин Алиев ... kulturno_nasledstvo_1_640

Повеќе...

Македонско-турска вечер во Чифте амам

Македонско-турската вечер, на која беа презентирани културните и гастрономските традиции на двете земји, беше во организација на Занаетчиската комора на град Скопје и Турскиот културен центар „Јунус Емре“ ... makedonsko_turska_vecer_cifte_amam_1_640

Повеќе...

Обновен конакот во манастирот „Свети Архангели“ во Кучевиште

Конакот, изграден во 17 век, беше конзервиран и реставриран една година, а денеска завршувањето на проектот беше одбележано во присуство на амбасадорот на САД Пол Волерс, заменик-министерот за култура Драган Недељковиќ, архиепископот г.г. Стефан и директорката на Конзерваторскиот центар - Скопје, Ема Петрова ...

sveti_arhangeli_kuchevishte_640_1

Повеќе...

105 години од Битолскиот конгрес

Министерката Канческа-Милевска во своето обраќање истакна дека негувањето и унапредувањето на традицијата на сите народи што живеат во Република Македонија е уште една потврда за нашата заедничка цел - да бидеме дел од големото европско семејство ... bitolski_kongres_sredba_640_3

Повеќе...

Промоција на извештајот „Влијанието на климатските промени врз заштитата на културното наследство"

Подготовката на овој извештај е дел од проектот „Приспособување кон климатските промени на Западниот Балкан“, кој е резултат на соработката меѓу Германското друштво за меѓународна соработка и релевантните владини министерства од Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија ...

zashtita_i_klimatski_promeni_MGS_1_640

Повеќе...

Со три премиери на „Вечната куќа“, почнува сезоната во новиот објект на МНТ

Со три премиери на претставата „Вечната куќа“ на авторот Јордан Плевнеш и режисерот Дејан Пројковски, на 7, 8 и 9 декември, почнува сезоната во новиот објект на Македонскиот народен театар ... vecna_kukja_press_2_640

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија