Соопштенија

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска учествува на Третиот светски форум за култура и културни индустрии во Фиренца

Mинистерката за култура Канческа-Милевска ќе има официјално обраќање како клучен говорник на темата „Културата движечка сила за развој - искуства на Македонија“ ...

Повеќе...

Заврши првата фаза од обновата на куќа од старата градска архитектура во Крушево

02aa_krusevo_640Објектот има конструктивна и естетска концепција типична за крушевските куќи, а во изминатиот период беше со особено нарушен изглед на надворешноста ...

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2014 година

Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“ на својата последна седница донесе Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2014 година за највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија ...

Повеќе...

Конференција за заштита на културното наследство

Грижата за зачувувањето на културното наследство не е само декларативна обврска на надлежните институции туку и морална обврска на севкупното современо општество ...

Повеќе...

Средба на државниот секретар Бехиџудин Шехапи со уметникот Омер Калеши

02_drzaven-_Plevnes_640Државниот секретар во Министерството за култура, Бехиџудин  Шехапи, денеска оствари средба со Омер Калеши, познат ликовен уметник по потекло од Македонија кој долги години живее и работи во Париз ...

Повеќе...

Конкурс за учество на Република Македонија на 56-та интернационална ликовна изложба во Венеција во 2015 година

Врз основа на член 62 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“  бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12,  23/13, 187/13 и 44/14),   Министерството за култура објавува ...

Повеќе...

Средба на заменик-министерот Недељковиќ со државниот секретар Поповиќ

02_zam_640Заменик-министерот за култура Драган Недељковиќ денеска во просториите на Министерството за култура оствари работна средба со државниот секретар во Министерството за труд, вработување и социјална политика на Република Србија, Драган Поповиќ ...

Повеќе...

Започнаа годинашните истражувања на локалитетот Црквиште, Кумановско

04_640

Започнаа годинашните археолошки истражувања на локалитетот Црквиште, с. Клечовце, Кумановско, проект кој е поддржан во Програмата за заштита на културното наследство на Министерството за култура ...

Повеќе...

Изложба на фотографии „Од Истанбул до Анадолија“ во Мала станица

06_izlozba_na_fotografii_640Изложбата претставува фотографски есеј за атмосферата и животот на луѓето во живописниот Истанбул, градот на два континента ...

Повеќе...

Денови на македонската култура во Виена

По повод 20 години дипломатски односи меѓу Македонија и Австрија, од денеска до 21 септември во Виена ќе биде претставена македонската култура ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија