Соопштенија

Конзервација на подните плочи во црквата „Св. Никола“ во Штип

obnova_kultura_1

Со финансиска поддршка од Министерството за култура, во тек е конзервацијата на подните плочи во дворот на еден од најрепрезентативните сакрални објекти во Штип, соборната црква „Свети Никола“ ...

Повеќе...

Конзерваторско-реставраторски работи на манастирот „Св. Леонтиј“ во Водоча

SVETI_LEONTIJ_VODOCA

Во тек се конзерваторско-реставраторски работи на покривната конструкција на манастирот „Св. Леонтиј“ во с. Водоча, проект предвиден во Програмата за заштита на културното наследство на Министерството за културa ... 

Повеќе...

Македонија се претстави на Берзата за археолошки туризам во Италија

arheo_turizam_italija_2

Интерес предизвикаа античките градови, мегалитската опсерваторија Кокино, како и убавите цркви од византиско време. Речиси немаше посетител кој остана рамнодушен пред ранохристијанските мозаици од Хераклеја, Лихнид и Стоби, а многумина од нив беа заинтересирани за туристичките понуди и планираа посета на земјава ...

Повеќе...

Повик за ангажирање експерт за изработка на 3Д-компјутерски модел на црквата „Св.Ѓорѓи“ - Старо Нагоричане

Објава за ангажирање експерт за изработка на 3Д-компјутерски модел на црквата

„Св. Ѓорѓи“ – с. Старо Нагоричане

за потребите на Директниот грант за проектот „Конзервација и ревитализација на културно-туристичкиот комплекс Св. Ѓорѓи – Старо Нагоричане“, финансиран преку програмата ИПА 2009

Рокот за доставување на пријавите е пет (5) дена по објавувањето ...

Повеќе...

Истражувањата на археолошкиот локалитет Мрдаја, на брегот од Дојранското Езеро

mrdaja_arheo_3

Археолошките активности се одвиваат во континуитет, трета година по ред, и се поддржани од Министерството за култура на Република Македонија. Носител на проектот е  НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Струмица, во соработка со НУ Музеј – Гевгелија ...

Повеќе...

Конзервација на фрескоживописот во црквата „Св. Спас“ во Штип

01_freskozivopis_640Фрескоживописот во црквата „Свети Спас“ претставува извонредна творба на живописување на црквите од тој период, а како сликар на фрескоживописот кој се одликува со исклучителни тонски квалитети, се јавува зографот Јован ...

Повеќе...

Македонија ќе учествува на Берзата за археолошки туризам во Италија

Министерството за култура – Управа за заштита на културното наследство ќе ја претставува Македонија презентирајќи книги, брошури, видеа и друг вид промотивен материјал за македонските археолошки локалитети, цркви, градови, природни богатства, но и традиционална храна и македонски вина ...

Повеќе...

Античките мозаици од Равена во Археолошкиот музеј

Пред македонската јавност за прв пат ќе бидат изложени 25 избрани мозаици од вкупната колекција од 60 мозаици, кои се светско културно наследство и се заштитени од УНЕСКО. Колекцијата е изработена во почетокот на 50-тите години од 20 век, а делата се идентични копии на оригиналите кои и денес се неразделив дел од монументалните градби во Равена ...

Повеќе...

Археолошкиот музеј на Македонија отворен за посетители од 10 до 20 часот

Музејот има оддели за праисториска археологија, античка и средновековна археологија, оддел за нумизматика (со над 3000 монети), лапидариум, антрополошка поставка… Покрај богатата археолошка поставка, опремен е и со стаклени витрини, 15 восочни фигури, 83 уметнички слики, видеоанимации, амбиентални ситуации, мозаици и реконструкции. Сето тоа е претставено со употреба на најсовремена музејска технологија, специфично светло и амбиентална музика ...

Повеќе...

Државниот секретар Шехаби го отвори Саемот на книгата во Тетово

saem_na_knigata_01_538Саемот на книгата по 14 пат се одржа во Тетово ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија