Соопштенија

Македонските театри до крајот на годинава ќе остварат неколку значајни гостувања во странство

03_teatriВо втората половина од годинава, со поддршка од Министерството за култура ќе се реализираат и неколку значајни гостувања на македонските театри во странство ... 

Повеќе...

Разновидна програма во Културно-информативните центри во Софија и во Њујорк

Министерството за култура во Годишната програма поддржува и проекти што се реализираат во Културно-информативните центри во Софија и во Њујорк, кои се од особено значење за Република Македонија бидејќи овозможуваат континуирано презентирање на културните и на уметничките дострели на нашата земја ... 

Повеќе...

Богата меѓународна промоција на ликовното творештво


Во областа на ликовната уметност, во септември e предвидено да се реализираат неколку значајни проекти ...

Повеќе...

Реконструкција на Домот на културата во Кисела Вода

01_kisela_vodaПроектот за реконструкција, санација, адаптација и доградба на Домот на културата во општина Кисела Вода, кој се реализира со заемна соработка  на Министерството за култура и локалната самоуправа, се одвива според предвидениот план и динамика ...

Повеќе...

Конзервација на Куќата на Ајри Доко во Охрид

ajri-doko_slika

Во изминатите години беше извршена факсимилна обнова на ова евидентирано споменично добро и репрезентативен објект кој во минатото, поради сериозните оштетувања на темелите, беше урнат и потоа беа ставени темелите на новиот и беше бетонирана првата плоча ...

Повеќе...

Завршија истражувањата на палатата во Билазора кај Свети Николе

Bilazora_2015

Локалитетот Билазора е еден од најзначајните раноантички локалитети во Македонија и единствен од ваков вид во средна Европа ...

Повеќе...

Санација на три објекти од стара градска архитектура во Битола

DSC03421

Во Битола во изминатиот период беше реставрирана и внатрешната фасада на објектот во кој е сместен Заводот за заштита на спомениците ...

Повеќе...

Богата културна програма во музичката дејност

Музичката уметност претставува исклучително значаен дел од нашата култура. Како што е веќе познато, Министертвото за култура во последните години особено ангажирано се труди да го збогати македонското музичко творештво и да ја интензивира промоцијата на македонската музичка уметност и уметници во светот ...

Повеќе...

Во рамки на „Охридско лето“ одржан концертот „Сеќавања од музички патувања“ посветен на Македонското претседателство со ЦЕИ

DSC_0040-003

Централно-европската иницијатива е една од значајните регионални мултилатерални инцијативи формирана пред 26 години. Организацијата обединува 18 држави од Средна и Југоисточна Европа меѓу кои и Република Македонија ...

Повеќе...

Културни настани за време на продолжениот празничен викенд

Манифестацијата „Топол културен бран“, која се одржува во повеќе општини, ќе понуди разновидни културни содржини и за време на продолжениот празничен викенд ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија