Соопштенија

Женскиот младински хор при МКЦ со високи признанија во Романија, Мандолинскиот оркестар, пак, со настап во Австрија

fotografija_1A_640

Оваа меѓународна активност, која беше поддржана во Годишната програма на Министерството за култура, претставува огромен успех во меѓународната афирмација на македонската хорска уметност, особено ако се земе предвид дека Женскиот младински хор при МКЦ е еден од ансамблите со најдолга традиција во Република Македонија ...

Повеќе...

Признанието национален уметник за Ана Дурловски

Во согласност со Законот за национален уметник на Република Македонија, во Министерството за култура пристигнаа четири иницијативи за титулата национален уметник ...

Повеќе...

Државниот секретар Бехиџудин Шехаби ја отвори манифестацијата „Традицијата продолжува 2015“

4.KUD_Karsiaka_-Studenicani

Манифестацијата беше организирана од Здружението за граѓани „АКСИ“, а со финансиска поддршка од Министерството за култура и општина Студеничани ...

Повеќе...

Во престижниот електронски медиум „Синееуропа“, Македонија промовирана како дестинација за снимање филмови

Со презентирањето на оваа информација, пред широката милионска читателска, но и професионална јавност која секојдневно ги проследува вестите на овој реномиран медиум, Република Македонија се претставува како нова и атрактивна филмска дестинација на мапата на светската филмска индустрија и како земја која големите продукции  од Франција ја избираат за снимање на нивните остварувања ...

Повеќе...

Сè е подготвено за почеток на снимањето на филмот „А фонд“, македонски возачи дел од каскадерските сцени

04_A_fontФилмот „А фонд“ е најголема странска инвестиција во областа на филмската индустрија досега во земјава ...

Повеќе...

ОБЈАВЕН КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО КУЛТУРАТА ЗА 2016 ГОДИНА

Министерството за култура, врз основа на член 62 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/98,49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12, 23/13, 187/13, 44/14 и 61/15), објавува Годишен конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2016 година. Конкурсот е објавен во дневните весници: „Утрински весник“ и „Коха“, трае 45 дена од денот на објавувањето, односно од 4.9.2015 година заклучно со 19.10.2015 година ...

Повеќе...

На археолошкиот локалитет Стоби се реставрира уште еден уникатен мозаик од раниот 6 век


01A_stobi

Во изминатиот период на археолошкиот локалитет Стоби во целост беше завршен и проектот за конзерваторско-реставраторски работи на мозаикот во Старата епископска базилика, кој е најголемиот досега познат поден мозаик во Македонија ...

Повеќе...

Активности за заштита на Стариот амам во Тетово

Slika_Tetovo

Овој проект се одвива во четири фази, од кои првите две се реализирани во 2012 и 2013 година, при што е изработен проект за непосредна заштита, конзервација и санација од страна на надлежната установа НУ Национален конзерваторски центар – Скопје...

Повеќе...

Завршија истражувањата на споменичната целина Црвено поле

slika_1_-

Во текот на истражувањата, кои се дел од програмата на Министерството за култура, стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј Струмица потврдија дека споменичната целина има вкупно 9 објекти изградени од 1 до 6 век на две истражувачки единици ...

Повеќе...

Привршува годинашното издание на Топол културен бран


topol_kulturen_bran_foto

Во завршницата на годинашното издание на манифестацијата „Топол културен бран“ ќе бидат реализирани културни настани во повеќе општини во земјава ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија