Соопштенија

Ретроспективна изложба од археолошките истражувања од 2007 до 2013 година

09_arh_izlozba320

Изложбата која за посетители ќе биде отворена еден месец, содржи 300 пронајдоци од оваа година и уште 380 од минатите шест години кои досега не биле јавно презентирани ...

Повеќе...

Oбичајот „Четрсе“ на Репрезентативната листа на УНЕСКО

01_Cetrse_320Впишувањето на „Четрсе“ е историски чин со кој УНЕСКО ја признава македонската култура и идентитет

Повеќе...

Орхан Памук и Виктор Ерофеев ја примија наградата „Табернакул“

01_tabernakul_640За нивното творештво и нивните дела, беседеа писателот Венко Андоновски и филозофот Ферид Мухиќ

Повеќе...

Во 2014 година уште четири градови ќе добијат опрема за дигитална кинопроекција

На почетокот од 2014 година дигитални кинопроектори ќе добијат и центрите за култура во Кратово, Радовиш, Ресен и во Пробиштип ...

Повеќе...

Овации за концертот на Трпчески со Прашката филхармонија

02_Simon_Trpceski_640Долготрајни овации одекнуваа во полната сала „Рудолфинум“ во Прага каде што Прашката филхармонија на својата програма ја изведе светската премиера на Концертот за пијано и оркестар од Дамир Имери, на кој солист беше Симон Трпчески ...

Повеќе...

Продолжува дигитализацијата на аудиовизуелното културно наследство

Реализацијата на овој проект претставува дел од активностите во Стратегијата на Министерството за култура за дигитализација на богатото аудиовизуелно наследство

Повеќе...

Работилница во рамките на проектот „ШЕРПЛАН“

Cherplan1

Во рамките на проектот „Зајакнување на културното наследство преку планирање на животната средина и менаџмент - ШЕРПЛАН”, на 23.12.2013 г. во Битола ќе се одржи работилница на тема „Основи за изработка на деловен план” ...

Повеќе...

Промовирани четири тома од едицијата „Македонски искушенија“

01_maked_borba-320Проектот  „Македонски искушенија“ е сведоштво за идните генерации, од кој најмладите во иднина ќе црпат чувство на припадност и идентитет ...

Повеќе...

Промоција на музичко ДВД-издание со песни изведени на реномираниот фестивал за деца „Златно славејче“

05_promocija_2013_zlatno_slavejce-640Фестивалот за деца „Златно славејче“, со поддршката од Министерството за култура, прерасна во интернационален бренд ...

Повеќе...

Доделени првите три лиценци за овластени проценувачи од областа на авторското право и сродните права

03_a_pravo_320

Овие правни субјекти ги добиваат лиценците за процена на авторското право врз основа на исполнување на сите законски услови пропишани со Законот за процена врз претходно утврдена метологија објавена во Службен весник ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија