„Бусола“ од Енар добитник на Гонкуровата награда објавен на македонски

Романот „Бусола“ од францускиот писател Матијас Енар, што ја доби наградата „Гонкур“ во 2015 година, излезе од печат деновиве во издание на „Антолог“ од Скопје...

busola_1


Преводот на македонски е на Владо Ефтимов. За книгата се наведува дека е возбудлива и убедлива ерудиција, со зачудувачки референции на композитори од 19. век и езотерични ориенталисти. – Извонреден, моќен, музички роман, полн со горчливо-сладок хумор. Потрага по другоста, мостот помеѓу Истокот и Западот, вчера и утре

Матијас Енар (1972) е француски автор. Главно пишува романи со арапска тематика. Студирал арапски и персиски јазик. Долго време живеел на Блискиот Исток и го истражувал. На почетокот на новиот милениум се преселил во Барселона, каде што ги пишува сите дела. Добитник е на многу книжевни награди, а неговиот роман „Бусола“ е распродаден во повеќе од 300 000 примероци. Книгата е објавена со поддршка на Министерството за култура.

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia