Ligjëratë: “Kolonializmi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”

Sot (8 nëntor), në orën 12, prof. Dr. Ilina Jakimovska nfa Instituti i Etnologjisë dhe Antropologjisë pranë Fakultetit Matematiko-Natyror të Universitetit “Shën Qirili dhe Metodi” do të ligjërojë në temën: “Kolonialimi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”. Kjo ligjëratë mbahet në kuadër të ekspozitës  “Fantazmat e Afrikës”...

Ilina_Jakimovska_fotka

Ligjërata do të përqendrohet në mënyrën e përfaqësimit vizual të individëve afrikanë në fund të shekullit 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të. Ekspozimi “Panair” i përfaqësuesve të kombeve afrikane para pikëpamjeve kureshtare të banorëve të Evropës dhe SHBA-ve, në mënyrë që të krijohet kontrastи midis “egërsisë”, kinse, të të parëve dhe “qytetërimit” të të dytëve.

Theksi do të jetë mbi fatet e kongolezit Ota Benga dhe jugoafrikanes Sara Bartman si paradigma për ndërtimin e stereotipave që lidhen me racën dhe diversitetin, jehona e së cilës ndjehet edhe sot.

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia