Соопштенија

Заштита на партизанската печатница „Гоце Делчев” во с. Горно Врановци

Со финансиска поддршка на Министерството за култура во тек се активностите за заштита на просторот и експонатот во Спомен музејот- Партизанска печатница „Гоце Делчев“ во с. Горно Врановци, Велешко ...

Muzej_Veles

Повеќе...

Mbrojtja e shtypshkronjës së partizanëve “Goce Dellçev” në f. Vranovc i Epërm

Me përkrahjen financiare të Ministrisë së Kulturës, në rrjedhë e sipër janë aktivitetet për mbrojtjen e hapësirës dhe eksponatit të Shtëpisë Muze – Shtypshkronja e partizanëve “Goce Dellçev” në fshatin Vranovc i Epërm, Veles ...

Muzej_Veles

Повеќе...

Вајарска работилница во Спомен куќата на Тоше во Крушево

„Вајарство за Тоше и Спомен – куќа“ е насловена  вајарската работилница која од денеска (21 август) па до сабота  ќе се одржи во ,,Спомен-куќата на Тодор Проески“, во Крушево ... 

Spomen_kuka_na_Todor_Proevski_-_Krusevo

Повеќе...

Punëtori me skulpturë në Shtëpinë-Muze të Toshes në Krushevë

“Skulptura për Toshen dhe Shtëpia Përkujtimore” titullohet punëtoria e skulpturës që prej sot (21 gusht) deri ditën e shtunë do të mbahet në “Shtëpinë Përkujtimore të Todor Proeskit”, në Krushevë ...

Spomen_kuka_na_Todor_Proevski_-_Krusevo

Повеќе...

Претставата „Солун, град на духови“ гостува во Кочани

Споменикот на слободата во Кочани  деновиве е центар на културни настани, како дел од заложбата на локалната самоуправа со повеќе различни содржини да го заживее просторот што со години е запуштен. По тој повод денеска (20 август) кај Споменикот на слободата  во 20 часот „Театарот на Навигаторот Цветко"  за прв пат ќе ја изведе претставата „Солун - град на духови" ...

Spomenik_na_slobodata_vo_Kocani

Повеќе...

Shfaqja teatrale “Selaniku, qyteti i shpirtrave” merr pjesë në Koçani

Përmendorja e lirisë në Koçani këto ditë është shndërruar në qendrën e aktiviteteve kulturore, si pjesë e angazhimit të pushtetit lokal për të rilindur ambientin e braktisur prej vitesh me një sërë manifestimesh të ndryshme. Me këtë rast sot (20 gusht) “Teatri i Cvetko Navigatorit” për herë të parë do të japë shfaqjen “Selaniku, qyteti i shpirtrave” ...

Spomenik_na_slobodata_vo_Kocani

Повеќе...

.Меѓународна ликовна колонија Кавадарци-Михајлово 2018

Над триесетина ликовни уметници ќе учествуваат на најновото издание на Меѓународната ликовна колонија „Кавадарци/Михајлово“, што ќе биде отворена денеска (20 август) во просториите на хотелот „Уни Палас 2“ во Кавадарци ...

Kolonija_Kavadarci

Повеќе...

Kolonia ndërkombëtare e pikturës Kavadarci – Mihajllovo 2018

Mbi treqind piktorë do të marrin pjesë në edicionin më të ri të Kolonisë ndërkombëtare të pikturës “Kavadrci– Mihajllovo 2018”, që do të hapet sot (20 gusht) në ambientet e hotelit “Uni Palas 2” në Kavadarci ... 

Kolonija_Kavadarci

Повеќе...

„Илијада“ за крај на 58-то издание на Охридско лето

Со изведба на театарската претстава „Илијада“ од Хомер, вечерва на Антички  театар во Охрид ќе биде спуштена завесата на  годинешното 58-мо издание на најголемата музичко -  сценска манифестација „Охридско лето“ ...

Ilijada_Ohridsko_leto

Повеќе...

“Iliada” për fund të edicionit të 58-të të “Verës së Ohrit”

Me interpretimin e shfaqjes teatrale “Iliada” nga Homeri, sonte në teatrin antik në Ohër do të mbyllen perdet e edicionit të sivjetmë të 58-të të manifestimit më të madh muzikor-skenik “Vera e Ohrit” ...

Ilijada_Ohridsko_leto

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија