Обраќања

Обраќање на министерот Алаѓозовски на чествувањето на Денот на независноста кај Спомен-куќата на Блаже Конески во Небрегово

Оваа година, го прославуваме Денот на независноста и кај Спомен куќата на џинот од Небрегово, кој не задолжи со неговиот огромен придонес за македонскиот јазик и книжевност. Делото на Конески говори самото за себе, а можност за да дознаеме повеќе имаме секако денес, од нашите домаќини од Фондацијата „Небрегово“, наши истакнати научници, професори, писатели, негови современици, ученици и следбеници. Нашето присуство и овој настан тука денес не се случајни, ниту пак само симболички или протоколарни. Од ова место, родниот крај на еден од создателите на модерниот македонски јазик, токму на Денот на независноста, би сакал во име на Владата на Република Македонија и на Министерството за култура да порачам дека јазикот, неговото зачувување, негување и унапредување како еден од столбовите на нашиот идентитет, е наш врвен приоритет.

Повеќе...

Обраќање на министерот Алаѓозовски на отворањето на Фестивалот „Денови на разноликоста“

Нема поприродно нешто од ваква прослава, за земја која и светот ја препознава како микс на различности од секаков вид и во која би можеле да организираме 365 денови на разноликоста, без опасност да повториме некои од нејзините аспекти. Сепак и во 21 век, и покрај таа наша природна состојба и богатство, дискриминацијата и нееднаквоста се, за жал, сè уште присутни во голема мера во нашето општество, во културата, образованието, вработувањето, како и во многу други аспекти од нашето секојдневие.

denovi_na_raznolikost_30_08_2017

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура, Роберт Алаѓозовски на отворањето на 56-тото издание на Струшките вечери на поезијата

Почитувани,

На овој празник на поезијата и поетите, кои ни доаѓаат од целиот свет, веројатно најздодевниот дел се овие церемонијални говори. Затоа ќе се потрудам да одземам што помалку од скапоценото време што го одвоивме сите ние за да уживаме во магијата на 56тото издание на Струшките вечери на поезијата.

SVP_otvoranje_23_08_2017

Повеќе...

Говор на министерот за култура, Роберт Алаѓозовски на oдбележувањето на Денот на холокаустот врз Ромите

Денес, кога одбележуваме еден тажен историски настан и тежок период за многу светски народи, не можам а да не ја воочам, но и себеси и вас да ве соочам уште еднаш со дискриминацијата и игнорирањето, со кои се соочуваат Ромите не само кај нас, туку секаде во светот. На пример, за Холокаустот кај Евреите знаеме сите, но за холокаустот кај Ромите знаеме, слушаме и читаме многу малку, иако некаква разлика помеѓу злото кое ги снајде двата народи навистина нема. Како да сме навикнати, оваа заедница да ја гледаме низ наметнатите и вкаменети стереотипи, предрасуди и омраза, кои се вкоренети не само помеѓу луѓето и во јавноста, туку, за жал, вирееја и извираа и од самите институции на нашата земја.  

Повеќе...

Експозе на министерот за култура за предлог-законот за измена и дополнување на Законот за култура, дадено седницата на Собранието на РМ одржана на 01.08.2017

Почитувани,

Законот за културата е донесен во 1998 година како основен закон во културата и оттогаш е повеќе пати менуван, но оценката од досегашна примена на Законот и настанатите проблеми во неговото имплементирање, упатуваат на негово итно менување од следниве причини:

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура на јавната расправа за состојбата во авторското право и сродните права со посебен осврт на колективното управување

Во секој сегмент од нашата и општоцивилизациската култура, се присутни придобивките од творештвото и придонесот како на авторите, така и на носителите на сродните права. Остварувањето и заштитата на авторското право и сродните права, треба да бидат третирани како што им прилега, односно да се почитуваат како составен дел од целокупното наше живеење.

javna_rasprava1

Повеќе...

Обраќање на заменик-министерот за култура на седмата Конференција на УНЕСКО во Белград

Сакам да изразам  посебно признание на Регионалното биро на УНЕСКО во Венеција и Италијанската Влада, за силната поддршка и разбирање  што ја даваат на земјите во Југоисточна Европа во нивните настојувања за очувување и унапредување на нивната взаемна соработка, особено во областа на културата и културното наследство.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура на 46. издание на фестивалот „ Војдан Чернодрински” во Прилеп

Со годинешното издание на  фестивалот „ Војдан Чернодрински” одбележуваме значаен датум, ја одбележуваме 60 годишнината од смртта на големиот поклоник на македонската самостојност, на македонскиот јазик и бит, творецот кој прв по Константин Миладинов докрај го впрегна нашиот народен говор во извршувањето на големата историска задача.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура на 48–то издание на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби”

Поезијата на Кочо Рацин  по своите содржини,  по своите пораки, и по своите изразни особености ги поврза времињата,  истакнувајќи ги стремежите на македонскиот народ за неговата национална и културна самобитност.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура Елизабета Канческа–Милевска на отворањето на 39. Мајски оперски вечери

Се наоѓаме пред уште едно поглавје на фестивалот „Мајски оперски вечери” кој  со години е, без сомнение, културен настан од највисок ранг - своевиден форум и отворена сцена за светската културна и уметничка елита.

Повеќе...

kultura_logo_2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia