Новости

Канческа-Милевска: Народниот театар од Битола една од водечките театарски институции

teatar_bitola_640_-2

Бројката на повеќе од 20 000 посетители само за оваа година потврди дека Битола има публика која високо го респектира својот театар, публика која е високо едуцирана во театарска смисла и која знае да ги награди со бурен аплауз вистинските театарски вредности ...

Повеќе...

Голема посетеност на Спомен-куќата на Татарчеви во Ресен

resen_640_-5

Тргнувајќи од архитектонското решение, ентериерот и целокупната музејска поставка на Спомен-куќата на Татарчеви, очигледно е дека градот Ресен и Република Македонија добија еден нов културен дом во кој е содржана идејата да се претстават најзначајните личности од историјата на македонската револуционерна историја ...

Повеќе...

Монографија за резултатите од истражувањата на Скопската тврдина Кале

kale_naslovna

Монографијата содржи факти кои говорат дека на Скопската тврдина од петтиот милениум пред нашата ера до денес, со исклучок на периодот на римското владеење на овие простори, егзистирале десет населби. Митревски во книгата во детали елаборира пет од нив: првата, иницијална, од енеолитот, преку втората и третата населба кои го покриваат периодот на раната и средната бронзена доба ...

Повеќе...

Каталог-водич за Спомен-куќата на Мајка Тереза на Брајово писмо

brajovo_pismo_640_-6

Ова е втор проект на Спомен-куќата на Мајка Тереза кој им е наменет на лицата со посебни потреби. Минатата година заеднички ја промовиравме и видеопрезентацијата насловена „Тишината раскажува за Мајка Тереза“, преку која на лицата со оштетен слух им се доближија највредните, универзални пораки на Мајка Тереза ...

Повеќе...

Отворена ретроспективна изложба на Спасе Куновски

izlozba_daut_nova

Љубителите на ликовната уметност преку оваа ретроспектива, по еден подолг период, повторно се среќаваат со творештвото на Куновски, но овојпат од еден современ аспект кој ќе посведочи за посебноста, за ликовниот ракурс на авторот, за периодот во кој твори и во кој симболично можеме да кажеме дека минатото и иднината се преплетуваат ...

Повеќе...

Канческа-Милевска: Целосно ќе се реновира Кинотеката на Македонија

kinoteka_640_-2

За реновирање на Кинотеката на Македонија се обезбедени околу 18 милиони денари. Во декември ќе се објави тендерот, а се очекува до крајот на 2017 година да биде целосно реконципиран целиот музејски простор ...

Повеќе...

Канческа-Милевска се сретна со филмаџиите од играната серија „Црвениот поет“

DSC_0164-003

Играната серија „Црвениот поет“ се снима на повеќе локации во Битола и се очекува да заврши до средината на овој месец, а првата епизода ќе биде емитувана во јануари ...

Повеќе...

Во Битола заврши Светската конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

verska_2000

Актуелната мигрантско-бегалска криза претставува феномен  кој не е забележан во поновата светска историја. Таа ги надминува националните граници и бара глобален координиран ангажман при адресирањето на нејзините хуманитарни, безбедносни и пошироки геополитички аспекти. Мигрантската криза покажа колку границите можат да бидат порозни и колку сите ние можеме да бидеме  ранливи ...

Повеќе...

Целосно е обновен вредниот фрескоживопис во манастирот „Св. Пресвета Богородица“ во с. Велушина, Битолско

DSC_0076-001

Целосно е обновен вредниот фрескоживопис во манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во с. Велушина, Битолско, исклучително значаен споменик на културата кој поседува хронолошки сликарски слоеви од 12 до 19 век.

Повеќе...

Иванов и Канческа-Милевска ја посетија битолската библиотека „Св. Климент Охридски“

DSC_0175-002

Реновираната детска читална е проект на Министерството за култура, кој се става во функција на децата, а наскоро ќе биде купена и нова литература, која ќе може да ја изнајмуваат децата од предучилишна и училишна возраст. На овој начин, Библиотеката ќе им овозможи на децата да се надградуваат, образоваат и да читаат прекрасни изданија ...

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia