Новости

Отворена изложбата „Конекции во колекциите-италијанско-македонски паралели“

„Конекции во колекциите-италијанско-македонски паралели“ е насловена изложбата која вечерва  беше отворена во Музејот на современата уметност. На свеченото отворање на изложбата, меѓу многубројните гости, беа присутни и се обратија и министерот за култура Асаф Адеми, како и претседателот на Владата, Зоран Заев,  амбасадорот на Италија Карло Ромео, градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов како и директорот на Галеријата на модерна и современа уметност во Торино, Рикардо Пасони ...

izlozba_italija_600

Повеќе...

U hap ekspozita “Koneksione në koleksione – paralele italiane-maqedonase”

“Koneksione në koleksione – paralele italiane-maqedonase” titullohet ekspozita që mbrëmë u hap në Muzeun e Arteve Bashkëkohore. Në hapjen solemne të kësaj ekspozite, të pranishëm dhe fjalim mbajtën ministri i Kulturës, Asaf Ademi, kryetari i Qeverisë Zoran Zaev, ambasadori i Italisë Karlo Rome, kryetari i Qytetit të Shkupit Petre Shilegov, si dhe drejtori i Galerisë së Arteve Bashkëkohore dhe Moderne në Torino, Rikardo Pasoni ...

izlozba_italija_600

Повеќе...

Министерот Адеми: „Ја олеснуваме културната соработка со НР Кина и земјите од ЦИЕ“

Во непосредната атмосфера на промоција на кинеската култура и гастрономија, синоќа во МСУ на одбележувањето на големиот кинески „Празник на средината на есента“, гостите ги поздравија амбасадорката на НР Кина, Нејзината Екселенција Јин Лисјен, и министерот за култура Асаф Адеми кој истакна дека Република Македонија во 2019 година ќе биде домаќин на министерскиот Форум за културна соработка помеѓу НР Кина и останатите земји од Централна и Источна Европа.

22

„Преку Координативниот центар, како и досега ќе настојуваме на што поефикасен начин да ја олесниме комуникацијата и соработката меѓу националните културни институции и организации од НР Кина, Република Македонија и земјите од ЦИЕ како и да дизајнираме алатки за нивно полесно вмрежување, координација и соработка“, истакна министерот Адеми.

34

Настанот беше во организација на Министерството за култура на РМ, преку Координативниот центар за културна соработка меѓу Кина и земјите од Цетрална и Источна Европа, во соработка со Институтот „Конфуциј“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“  и со Амбасадата на НР Кина.

 

Ministri Ademi: “Jemi duke e lehtësuar bashkëpunimin kulturor me RP të Kinës dhe vendet e EQL

Mbrëmë në Muzeun e Arteve Bashkëkohore u shënua “Festa e mesvjeshtës” kineze, ku mysafirët i përshëndetën ambasadorja e RP të Kinës, Shkëlqesia e saj, Jin Lisjen dhe ministri i Kulturës, Asaf Ademi, i cili me këtë rast theksoi se Republika e Maqedonisë në vitin 2019 do të jetë nikoqire e Forumit ministror për bashkëpunim kulturor ndërmjet RP të Kinës dhe vendeve tjera të Evropës Qendror dhe Lindor...

22

Повеќе...

Свечено отворен Фестивалот „Браќа Манаки“

Министерот за култура Асаф Адеми во Битола присуствуваше на свеченото отворање на 39. издание на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ ...

Brakja_Manaki_3

Повеќе...

Hapet solemnisht Festivali “Vëllezërit Manaki”

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, mori pjesë në hapjen solemne të edicionit të 39-të të Festivalit ndërkombëtar të kamerës filmike “Vëllezërit Manaki”, që zhvillohet në Manastir ...

Brakja_Manaki_3

Повеќе...

Министерот за култура Адеми оствари средба со поети гости на Турската поетска вечер

Министерот за култура Асаф Адеми денеска во просториите на Министерството за култура оствари работна средба со поети кои се гости на меѓународната манифестација „Турска поетска вечер Јахја Кемал Бејатли“, која синоќа се одржа во Сули ан во организација на Сојузот на турските невладини организации во Македонија (МАТУСИТЕБ) ...

minister_sredba_600_-2

Повеќе...

Ministri i Kulturës Ademi u takua me poetë të ftuar në Mbrëmjen poetike turke

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sot në ambientet e Ministrisë së Kulturës u takua me poetë të ftuar në manifestimin ndërkombëtar “Mbrëmje poetike turke Jahja Kemal Bejatli” që u mbajt mbrëmë në Suli Han, nën organizimin e Lidhjes së Organizatave të Pavarura Turke në Maqedoni  (MATUSITEB) ...

minister_sredba_600_-2

Повеќе...

Министерот за култура Адеми присуствуваше на манифестацијата „Ноќ на турската поезија“

Министерот за култура Асаф Адеми присуствуваше на меѓународната манифестација „Турска поетска вечер Јахја Кемал Бејатли“, која, во организација на Сојузот на турските невладини организации во Македонија (МАТУСИТЕБ), се одржа во Сули ан, во Старата скопска чаршија ... 

Minister_foto_1-002

Повеќе...

Ministri i Kulturës, Ademi mori pjesë në manifestimin "Mbrëmja e poezisë turke"

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, mori pjesë në manifestimin ndërkombëtar "Mbrëmja e poezisë turke Jahja Kemal Bejatli" që, nën  organizimin e Lidhjes së Organizatave Joqeveritare Turke në Maqedoni (MATUSITEB) u mbajt në Suli Han, në Çarshinë e vjetër të Shkupit ...

Minister_foto_1-002

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia