Новости

Концерти на Македонската филхармонија на 7 и 8 октомври во Њујорк

02_filharmonija_n_naslovna_640x400

Ова гостување на нашиот национален оркестар е голем успех за македонските уметници, за македонската култура и за Република Македонија која е земја со врвни уметнички потенцијали кои заслужуваат посебно внимание и соодветна промоција во светот ...

Повеќе...

Отворено 18. издание на Фестивалот „Денови на комедијата“ во Куманово

011_teatar_komedija_640x400___01_-_10_-_2015„Денови на комедијата“, кој е најстар фестивал од овој вид во нашата земја, веќе 18 години ја негува традицијата на претставување на квалитетни театарски дела од можеби најспецифичниот жанр во театарската уметност – комедијата, жанр кој бара исклучително знаење, искуство и инвенција од театарските уметници ...

Повеќе...

Реновирана куќата на Жеревци во Прилеп

fotografija_Prilep_9_640x400Староградската куќа на прилепското семејство Жеревци, која е заштитена со закон и стара 115 години, комплетно е реновирана ...

Повеќе...

Заштитата на авторските права приоритет на Министерството за култура

fotografija_MIA_NAMALENA

Софтверот треба да воведе ред и транспарентност во исплатата на надоместоците за авторите, нивен рамноправен третман и правна сигурност, а обврска да го инсталираат имаат двете организации за колективно управување на авторските права, здруженијата ЗАМП и ММИ ...

Повеќе...

Публикувани копии од важни историски и културни документи за Македонија

09_arhiv_640x428Целта на проектот е граѓаните и особено помладите генерации поавтентично да се запознаат со македонското културно и историско минато ...

Повеќе...

Министерката за култура Канческа–Милевска во работна посета на Охрид

Ohrid_640_2

Стручните екипи на Заводот и музеј од Охрид во изминатиот период интензивно работеа на реализацијата на овој проект што се одвиваше во две фази, за што беа издвоени 2,8 милиони денари. Со овој проект е отстранета една голема опасност за сите минувачи покрај овој простор, а од особена важност е што се отвори и можност за целосна ревитализација на просторот од Долни Сарај ...

Повеќе...

Ана Дурловски ја прими титулата национален уметник на Република Македонија

011_640X400_NASLOVNA__nac_umetnik_2015

На репертоарот на госпоѓа Дурловски отсекогаш биле улоги со особена музичка, но и драмска тежина кои бараат голем напор и беспрекорни гласовни и актерски капацитети. На публиката Ана Дурловски ѝ подари многу карактери со доблести и мани, многу приказни во кои ја препознаваме нашата несовршеност, но и нашата длабока потрага за трите нешта заеднички за сите луѓе ...

Повеќе...

Меѓународна конференција „Образование 2030 и интеркултурен меѓурелигиски дијалог“

010_filoz_fak-002

Република Македонија веќе долго време успешно и ефективно е вклучена во големите европски и меѓународни проекти за партиципација на населението во образованието како дел од Милениумските цели на ОН ...

Повеќе...

Премиерата на „Лазар“ поздравена со овации, колекциите на лауреатите збогатени со „Златна камера 300“

01_640x400_brakja_Manaki_otvaranjeТриесет и шестото издание на Фестивалот на филмската камера „Браќа Манаки“ свечено беше отворено со светската премиера на македонскиот филм „Лазар“ во режија на Светозар Ристовски ...

Повеќе...

Конзервиран вредниот фрескоживопис во црквата Св. Спас во Штип

05_poseta_NU_stip_640

Тие ја посетија изложбата на монети во галеријата „Безистен“, како и црквата „Св. Спас“ каде што комплетно е завршен проектот за конзервација на фрескоживописот кој датира од 14 век ...

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia