Се одржа 19. детски музички фестивал на албански песни, „Виножито“

Синоќа во Македонскиот народен театар во Скопје, се одржа албанскиот музички фестивал за деца, „Виножито“ (Улбери). На отворањето на ова 19-то издание на најстариот музички фестивал на албански детски песни, гостите и учесниците ги поздрави министерот за култура, Асаф Адеми...

10.11.2018_01_nova


„Улбери“ е фестивал кој е поддржан од Министерството за култура, и е најголем проект во Македонија на албански јазик на песната за деца. Овој фестивал има воспитно-образовна функција, но и забавен карактер. Песните од овој фестивал придонесуваат за градење на музичката култура кај најмладите. Фестивалот има натпреварувачки карактер, во две категории, од 4 до 9 години, и од 10 до 14 години.

02_nova


На „Улбери“ учествуваат над 200 деца, солисти, балетски групи, кореографи,  хор, а секоја година се продуцираат нови песни кои ги збогатуваат образовните и забавните содржини на младите.

03_nova


Организацијата е на музичката куќа „Прима“.

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia