Стефоска: Осумдесет години од првиот истрел – јубилеите служат да нè потсетат дека историјата се учи за да не се заборави и за никогаш да не се повтори

Стефоска: Осумдесет години од првиот истрел – јубилеите служат да нè потсетат дека историјата се учи за да не се заборави и за никогаш да не се повтори

„Осумдесетгодишнината од првиот истрел за слобода е чин за длабока почит и длабок поклон. Отпор достоен за незаборав. Ова е најмалку што Министерството за култура може да го направи во спомен на оние што со пушка ја создаваа, а потоа и ја одржаа националната култура...
За првпат електронска апликација за Годишниот конкурс за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2022 година

За првпат електронска апликација за Годишниот конкурс за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2022 година

-Од денеска, 4 октомври,  до 6 ноември е рокот за пријавување на Годишниот конкурс за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2022 година. Рокот за пријавување е продолжен бидејќи од оваа година, за првпат, аплицирањето ќе се одвива електронски. Со...
Стефоска на „Чернодрински“: Најдобрата терапија за човештвото е уметноста

Стефоска на „Чернодрински“: Најдобрата терапија за човештвото е уметноста

-Театарот е секогаш жив. Со векови наоѓа волшебни излези од секоја ситуација. По изминатиов период полн со досега непознати искушенија и предизвици, вечерва сме овде заедно. Променети, но повторно сме заедно, рече министерката за култура Ирена Стефоска на отворањето...
Стефоска на „Денови на комедијата“ во Куманово: Им благодарам на сите кои од сè срце работат за нашата насмевка, за нашиот аплауз

Стефоска на „Денови на комедијата“ во Куманово: Им благодарам на сите кои од сè срце работат за нашата насмевка, за нашиот аплауз

– Добре дојдовме на најдобрата терапија за која не треба „мој термин“, не треба упатство од матичен, мислење од специјалист и „рецепт за лек“. Зашто, смеата е лек. Затоа, добре дојдовме на Денови на комедијата – каде, ако не во наше Куманово – рече министерката за...
Стефоска на отворањето на Деновите на рускиот јазик и култура: Споделувањето на културните вредности е цивилизациска придобивка

Стефоска на отворањето на Деновите на рускиот јазик и култура: Споделувањето на културните вредности е цивилизациска придобивка

 „Нашите две земји, Република Северна Македонија и Руската Федерација, имаат цврсти и длабоки културни врски. Историјата нѐ поврзала и преку биографиите на значајни  личности, особено за македонската преродба – Крсте Петков Мисирков, Димитрија Чуповски, Димитар и...