„Јованче и Марика“ на 25 декември премиерно во Театар за деца младинци

„Јованче и Марика“ на 25 декември премиерно во Театар за деца младинци

Јованче и Марика се најпознатите брат и сестра во литературата за деца. Браќата Грим им подариле ,,вечен” живот. Генерации и генерации растеа со оваа прекрасна бајка која ни ја покажува вистинската љубов помеѓу братот и сестрата, нивната добрина и нивната желба за...
Премиера на „Плоштад на хероите“ задутре во Драмски театар

Премиера на „Плоштад на хероите“ задутре во Драмски театар

Драмски театар Скопје задутре ќе прикаже премиера на претставата „Плоштад на хероите“,  изработена по мотиви од драмата на Томас Бернхард, во режија на Мирјана Медојевиќ. Во претставата играат Наталија Теодосиева, Ина Пунтар, Гордана Ендровска, Стефан Вујисиќ, Златко...
Премиерна изведба на операта „Скендербег“ во Националната опера и балет

Премиерна изведба на операта „Скендербег“ во Националната опера и балет

Министерот за култура Хусни Исмаили синоќа во Националната опера и балет присуствуваше на премиерната изведба на првата опера на албански јазик  „Скендербег“ од композиторот Фатос Лумани. Оперското либрето „Скендербег“ е базирано врз странски и албански автори што во...
Повик за аплицирање за пилот акцијата „Проекти за културна соработка со земјите од Западен Балкан“ 

Повик за аплицирање за пилот акцијата „Проекти за културна соработка со земјите од Западен Балкан“ 

Европската комисија го објави повикот за аплицирање за пилот акцијата „Проекти за културна соработка со земјите од Западен Балкан“ “ во рамки на програмата „Креативна Европа – Култура (2014-2020)“  за 2020 година. Крајниот рок за доставување на електронските апликации...
Националниот конзерваторски центар прослави 70 години постоење

Националниот конзерваторски центар прослави 70 години постоење

НУ Национален конзерваторски центар – Скопје, со свеченост денеска ја одбелеќа 70 годишнината од формирањето. Министерот за култура Хусни Исмаили на свеченоста потенцираше дека Министерството за култура постојано ја следи и поддржува работата на Националниот...